söndag 29 september 2013

i skuggan av ett brott


Äntligen Håkan! 

En årets bästa läsupplevelser har han bjudit i sin Levande och döda i Winsford

I förrgår bestämde jag mig för att överleva min hund, så börjar romanen och hundar är viktiga i Håkans författarskap. Hunden är viktig och många läsare undrar hur det gick för hunden, de flesta andra trådarna knyter Håkan samman men hunden? Håkan försäkrar alla oroliga att hunden mår bra, han springer omkring på hedarna och njuter livet. 

Maria har dragit sig undan till en mörk hed i Exmoor och hon har böcker som sällskap. Bland annat läser hon Dickens Bleak House, som inte finns översatt till svenska men som ändå ofta förkommer i svenska författares böcker. Håkan berättar att han själv bodde en vinter på Exmoorheden, ensamheten på en hed i off-season är suggestiv och det är en plats där en roman nästan skriver sig själv. Maria lever på heden och där får hon ta konsekvenserna av ett ögonblicks handling, boken är mycket listigt iscensatt och alla små ledtrådar är härliga att klura på. 

Platsen spelar ofta en viktig roll i Håkans romaner, vilket kommer först? Platsen eller berättelsen? 
Nesser berättar att han allteftersom i sitt författarskap kommit allt längre från Kumla, för att ha något att berätta behövs nya platser. Berlin är den platsen som kommer 2014, London och New York är redan skrivna. 

3 kommentarer:

 1. Vad skönt att få veta att hunden mår bra. Har jag faktiskt också tänkt på.

  SvaraRadera
 2. Surt att missa, men jag tror ändå att jag gjorde rätt val idag. Tack för ditt inlägg, nu vet jag i alla fall lite mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir säkert mer Håkan, han kommer tillbaka!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!