fredag 20 september 2013

engångs eller långvarigt eller både ock?

Läser du helst standalones eller bokserier?

Veckans bokbloggsjerka hos Annika är lätt att svara på. Jag läser allra helst enstaka romaner, visst händer det att en serie slinker med men helst av allt vill jag läsa en avslutad roman. Det finns ju liksom så många berättelser att berätta och så många böcker att upptäcka och jag upptäcker gärna nytt! Sedan läser jag också gärna många böcker av samma författare, när jag hittar en författare jag gillar kan jag läsa hela produktionen på ett bräde. Typiskt exempel på det är Murakamis böcker där jag föredrar de enstaka romanerna Fågeln som vrider upp världen eller Norwegian Wood framför trilogin 1Q84.  Här blir det alltså både ock - engångsbekantskaper ibland och långvariga relationer när det passar.

19 kommentarer:

 1. Murakami måste jag läsa mer av, har bara läst Kafka på stranden och gillade den väldigt mycket :)

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Tänk att vi tycker lika, inte så ovanligt :-)

   Radera
 3. Men 1Q84 hänger ändå ihop som en enda roman (jag läste den i tegelstensformatet med alla böcker samlade i en), det tycker jag är helt ok. Värre är med serier som liksom dag-såpan "days of our lives" liksom aldrig tar slut utan bara rullar på i mer och mer händelsefattig form.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är sant att de hänger ihop fint men jag tyckte det blev för långt, som en tegelsten eller som tre så ska ju storyn hålla. Ofta tycker jag att trilogier håller eftersom de är planerade som en. De där serierna som bara rullar på läser jag inte ens, det har jag inte tid med, deckarserier däremot. Det kan jag gilla!

   Radera
 4. Personligen föredrar jag nog en bladning :) Jag vill läsa serier men växla med fristående

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom just på mig själv med att undra om det kommer fler böcker om Bricken, det är en serie som jag gillar.

   Radera
 5. Det är i alla fall tur att det finns båda sorter. Efter att man tragglat med otaliga serier så känns det bra att ta en fristående och när den är slut så är det slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ofta gillar jag en enstaka boks komposition också, när det är slut är det slut och inga ledtrådar inför nästa del behöver vävas in.

   Radera
 6. Jag läser mest deckare och många böcker inom den genren är tyvärr serier, många gånger låååånga serier. Så är väldigt skönt att ibland bara få läsa en avslutande bok. Fast jag får ju många avslutande böcker när jag läser av andra genre. :)

  SvaraRadera
 7. Det där med att upptäcka nytt är ett klart argument för fristående böcker.

  SvaraRadera
 8. Jag läser både och, men gillar serier om jag träffar på något riktigt bra. Då kan jag suga på den länge och riktigt längta.

  SvaraRadera
 9. Jag gillade inte alls 1Q84. Jag märkte att jag gjorde en konstig min bara jag läste titeln. Föredrar definitivt hans fristående böcker.

  SvaraRadera
 10. Murakami har jag varit sugen på att läsa ett bra tag, ska verkligen se till att göra det snart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, han är bra men något gubbig. Läs kanske inte alla böckerna inom några månader heller för då blev det lite same same.

   Radera
 11. Jag tror den här frågan är som att välja mellan pest eller kolera för många av oss bokälskare - hur man man välja bort något av alternativen?

  SvaraRadera
 12. Jag gillar serier, gärna långa, företrädesvis deckare, men kan tänka mig att blanda upp med standalones...

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!