onsdag 4 september 2013

nybubblat!


Ser ni snygga ut?

Självklart är vi snygga när vi bokbubblar! Bubblade var ordet om serieversionen av Svindlande höjder och vi var väl inte särdeles positiva någon. Jag själv som nästan aldrig sågar, sågade rejält. Vi konstaterade att vår skara, med bara svensk- och engelsklärare just denna kväll, inte var målgruppen för den här boken. Handlingen var svår att följa i det stympade formatet, ingen av karaktärerna var sådan att man ville engagera sig i dem och den känslomässiga bergochdalbana som sidorna bjöd kändes bara lite för mycket. Vi pratade om den skulle passa för de elever som vi möter och var skeptiska. Estetiken och dramatiken känns för överdriven också för en tonåring, men vad vet vi? Som alternativ till att läsa klassikern så kanske? För de elever som behöver visuellt stöd så kan bilderna hjälpa till men nja...

I den romantiska genren hör det ju till att det ska vara åska, hagel och drivis, caperna och håret ska blåsa i vinden och det ska vara mörk, ond bråd död men vi undrade om det verkligen måste innehålla karaktärer som är så helt oälskansvärda? Labila, bortskämda psykopater? Vi jämförde med Jane Eyre och tyckte nog att det i den boken fanns människor att sympatisera med. Kommer man sedan till Jane Austen (som visserligen var tidigare än Bronte men ändå) så finns där en espri och en humor som totalt saknas i den här boken. De tar sig själva helt enkelt alldeles för mycket på allvar de här karaktärerna och hur någon kan kalla det här en romantisk bok överhuvudtaget kan man undra. Alla attributen för romantik finns där förutom just kärleken.

Såklart pratade vi om mycket annat också, bokmässan om några veckor, ungdomsböcker, filmer och skola. En smula skola och en smula bebis. Bra bubbel med andra ord!

Nästa gång ses vi den 2 oktober och till dess läser vi Bjärbo och Lindbäcks ungdomsbok Vi måste sluta ses på det här sättet. Sen är det Doktor Glas den 11 oktober och Kim Thuy den 22. Trevlig höst ahead!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!