tisdag 1 juli 2014

John Kilaka i Karavan

Karavan - tidskriften för alla som gilla världslitteratur!
Vilken spännande tidning det är - Karavan! Den reser mellan världens alla delar och hittar alltid spännande vinklingar på litteratur och läsande. I det senaste numret skriver bland mycket annat en nigeriansk poet som nu bor i Sverige om Chimamandas roman Americanah, de presenterar en intervju med Robert Bolãno och en nyöversatt novell (som ska få ett eget inlägg), bjuder in till kinesisk studiecirkel och så hittar jag ett reportage om John Kilaka. På bokmässan 2010 såg jag en man som satt och målade de mest fantastiska bilder, jag köpte genast de två bilderböcker som fanns till salu och jag har använt dem många gånger i min undervisning. Det var tanzaniern John Kilaka som jag stötte på av en slump och nu kan jag läsa mer om honom i senaste numret av Karavan. För dem som känner mig så vet ni att landsbygden i Tanzania har en speciell plats i mitt hjärta och jag blir lycklig av att läsa att den muntliga traditionen fångas upp av hängivna kulturarbetare. Köp Kilakas böcker, de är perfekta presenter till alla barn. Låt dem upptäcka en ny och spännande berättartradition!  
John Kilaka är en illustratör från Tanzania som har bestämt sig för att samla in några av alla de muntliga berättelser som traditionellt berättats i landet. Jag lyssnade till honom och Elishie Lema på bokmässan för två år sedan där de beskrev hur den muntliga traditionen håller på att försvinna. Delvis är det utveckling med ny teknik som TV, Internet, mobiltelefoner som gör att berättarstunderna med många generationer försvinner. Ny teknik och sjukdomen. HIV drabbar många familjer, barn blir föräldralösa och mormödrar och farmödrar måste försörja barnen, de har inte längre tid att berätta för sina barnbarn. Kilaka har använt den nya tekniken och cyklat runt på landsbygden och spelat in, en av de berättelserna kan jag ta del av i Färsk Fisk. Det är en härlig fabel med tydlig sensmoral som passar att arbeta med i skolan, djuren gör dumheter, ångrar sig och hjälps till slut åt att ordna en fest. Allt illustrerat med underbara, detaljrika och ganska tuffa bilder. Jag arbetar aktivt i skolan för att lyfta fram berättelser och bildspråk från hela världen och i det arbetet passar Färsk Fisk riktigt bra, sen skadar det ju inte att vi just nu har temaarbete om sötvatten. :-)

Jag letar efter boken i webbbokhandlarna med det verkar som om bara Förtrollad frukt finns kvar - hoppas det blir nytryck!

Jag har tidigare skrivit om Kilakas bok Förtrollad Frukt.

- repris från 2012 -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!