lördag 6 september 2014

den fallande detektiven - deckare i valetid

Hörni alla bloggisar. Nu är det snart val och media översköljer oss med reklambudskap. Visst låter det en smula vettigt det mesta som de lovar? Det är i det läget man får ta upp sin kompass och gå på ideologi. För att kunna det så behöver man kunna sin historia och vad kan vara bättre än att få veta lite mer om de extrema krafterna i samhället än i en spännande deckare?

Fiktivt, javisst men med många av de stora dragen på rätt plats. I Den fallande detektiven av Christoffer Carlsson så får vi möta polisen Leo Junker igen. Han är nyss tillbakakommen efter en tids avstängning från tjänst och hans första fall blir ett mord. Sociologen Heber har dödats och snart misstänker polisen att hans forskning kan ha något att göra med mordet. Han har intervjuat ett antal personer aktiva i olika extremiströrelser och när det utförs ett politiskt attentat inser poliserna att deras misstankar är sanna.

Samtidigt som man får läsa en roman väldigt mycket i samtiden så får man också följa två helt vanliga killar från Hagsätra som blir de bästa vänner. De förenas i kampen mot vänsterextrema grupper och har det närmast som en sport att sabba demonstrationer. Tjänster och väntjänster, våld och hot, löften om gemenskap - det formar de unga männen till kriminella terrorister.

Skickligt och utan krusiduller väver Carlsson samman sin historia, han behåller de mänskliga dragen hos sina karaktärer och hela boken landar extremt väl i valtider som dessa. Jag hoppas att många, många väljare har koll på vilken ideologi som de vill ska styra vårt samhälle.

Vilka värderingar som vi vill värna.

Lyssna på Christoffer på mässan:
 • Varifrån kommer ondskan?

  Datum & tid: lördag 27 sep kl. 13:00 - 13:45
  Plats: E4
  Arrangör: Piratförlaget och Forum
  Kod: Lö1300.7
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Varför begår människor onda handlingar? Och varför är det så kittlande för författare att skildra brotten, och för läsare att läsa om dem? För att analysera dessa frågor tar vi professionell hjälp av en kriminolog och en socialpsykolog som har studerat brottslighetens natur på nära håll. Christoffer Carlsson, doktor i kriminologi, är som författare aktuell med Den fallande detektiven, andra delen i serien om polisen Leo Junker. Som socialpsykolog är Caroline Eriksson specialist på hur det sociala samspelet mellan individer fungerar och hur det påverkar de inblandade. I sin andra bok i serien Svenska mord har hon fördjupat sig i de så kallade Silbodalsmorden i Värmland på 1860-talet.
  Moderator: Maria Neij, journalist.
 • Christoffer Carlsson

  Datum & tid: söndag 28 sep kl. 12:00 - 12:20
  Plats: Biblioteks & berättarscenen, D-hallen
  Arrangör: Eskilstuna stadsbibliotek och Svenska Deckarbiblioteket i samarbete med Kultur i Väst
  Språk: Svenska
  Kod: Sc12672
  Scenprogram, ingår i entrébiljetten.
  2013 utsågs "Den osynlige mannen från Salem" till bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Nu är Leo Junker tillbaka i "Den fallande detektiven", där han utreder fallet med en forskares död, som leder till kommande politiska attentat - men mot vem och av vem? Moderatorer: Helena Reinedahl, Svenska Deckarbiblioteket och Karin Zetterberg, bibliotekschef.

4 kommentarer:

 1. Lite irriterande med allt politikerna lovar tycker jag, det låter ju så bra men sedan blir det inget av. Som när de lovar vårdplatser, det är ju faktiskt kommun och landsting som bestämmer hur pengarna fördelas och vilka vårdplatser som ska finnas. Samma med skolan. Alla ska ha rätt till den hjälp de behöver, men vem som ska få hjälpen bland de enskilda individerna beslutas ju på lokal nivå. Typiskt valfläsk med andra ord ;)

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för tipset. Detta är en okänd författare för mig. Än så länge ... En skön söndag önskar jag dig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du fick ett tips, det gläder mig. Och en härlig måndag till dig!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!