onsdag 17 september 2014

på mässan ska jag lyssna till LasseDet är inte kapitalismen eller kommunismen som är dagens rådande filosofi, det är konsumismen.

Det konstaterar Lasse Berg i sin reportagebok Ut ur Kalahari - drömmen om det goda livet. Det är en personligt berättad resa från hans egen barndoms Båstad via Asien och Afrika och i den här tredje boken om människan och dess utveckling tar han ett ekonomiskt, sociologiskt, geografiskt och historiskt grepp. I de tidigare böckerna har han haft ett naturvetenskaplig ansats där han undersökt männsikans utveckling och gemensamma bakgrund, människan förmåga att samarbeta och gruppens betydelse för överlevnad. Gryning över Kalahari,Skymningssång i Kalahari  har jag skrivit om tidigare och jag har dessutom hört Lasse Berg berätta om sin böcker vid flera tillfällen.

Det är som en engagerande berättare som Lasse Berg är helt fenomenal. Med sina egna erfarenheter som journalist i Asien och Afrika i bagaget så skildrar han hur han nu reser i sina egna fotspår och med egna ögon kan se hur världen utvecklats. Det är i de personliga mötena med människor, som han har ibland nästan 50 års relationer med, som den här boken blir verkligt intressant. Bilderna från 70-talet på den lilla flickans i norra Indien valkiga arbetande händer och bredvid bilden hennes dotters händer i samma ålder. Mjuka skolflickshänder. På en generation har sättet att tänka förändrats så radikalt. Lasse menar att drömmen om det goda livet och att det går via utbildning är en total tankebända. De allra fattigaste känner hopp och tro på att de äger sitt eget liv, att de kan förändra sina livsvillkor. Han jämför sedan med utvecklingen i södra Afrika, som varit hans fasta bas under många år. Den ekonomiska utvecklingen i Asien har inte spridit sig över den afrikanska kontinenten, båda världsdelarna har liknande kolonial historia och klimat osv. Handlar det om grundläggande värdegrund? Handlar det om synen på vad som är det goda livet?

Det här är en brett anlagd populärvetenskaplig bok som jag rekommenderar till alla som är det minsta intresserade av samhällsvetenskaperna. Han är en fantastisk berättare som gör så att jag som läser känner mig både smartare och klokare, hans styrka är att han sätter samman, skapar helheter och drar paralleller över människors drivkrafter, förutsättningar att leva och skapa sig ett sammnhang. Läs alla!

Vill man höra honom berätta om just den här boken så finns ett klipp på UR-Play och så kan man ju förstås gå till mässan nästa vecka. Hans seminarier är riktigt väl värda att sätta sig ned och lyssna på. Säkert kommer han i år igen tipsa oss som lyssnar om 20 vägar till det goda livet.

Råd nummer 20 lyder:
För din egen lycka skull, för dopaminenkickens skull: gör en människa glad nu!


 • Vad gör det nya livet med vår inre, uråldriga natur?

  Datum & tid: fredag 26 sep kl. 12:00 - 12:45
  Plats: K1
  Arrangör: Ordfront förlag
  Kod: Fr1200.5
  Seminarium, seminariekort erfordras.
  Människan befinner sig mitt i ett äventyrligt experiment: alltid uppkopplad men kanske ensammare än någonsin. Saknaden efter samlargruppens självklara tillhörighet försöker vi fylla med den tillfredsställelse, respekt och de lyckohormoner som prylar och varumärken ska ge. Författaren och journalisten Lasse Berg undersökte i Gryning över Kalahari de senaste sex miljoner åren av vår historia och i Skymningssång över Kalahari skildrade han hur vårt levnadssätt revolutionerades för tiotusen år sedan. Nu avslutar han trilogin med Ut ur Kalahari där han zoomar in utvecklingen i världen de senaste femtio åren. Tillsammans med Pelle Andersson, förlagschef, ställer sig Berg frågan: Hur klarar vår art denna nya tid?

2 kommentarer:

 1. Jag har hans första bok, Gryning över Kalahari, fint ståendes i bokhyllan hemma i Sverige. Signerad och allt. Om jag läst? Näe. (men jag vill fortfarande!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar dem mycket. Han förenar vetenskap med konst och kultur på ett spännande vis.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!