torsdag 11 september 2014

idag är det bubbeldags

Bokbubblarna ska ses idag och bubbla och boken son Linda valde var en som jag redan hade läst. I oktober 2013 skrev jag såhär om Kyss mig först. 
Kyss mig först är en lättläst spänningsroman som fångar in och håller kvar läsaren till sista sidan. Jag tänkte, faktiskt i ärlighetens namn, inte en ge den en chans men så skrev Bokmoster  en hyllande text och jag behövde en pausbok. Det blev Lottie Moggachs debutbok som handlar om en ung tjej som är lite eljest. I skuggan av sin mammas sjukdom och död sitter hon nu utan utbildning i en sunkig lägenhet ovanpå en currysylta. Hon trivs inte särskilt i sociala sammanhang och lever det mesta av sitt liv på nätet. WoW är spelet och när hon en dag blir inbjuden till en community av en medspelare så hänger hon på. Väl där dras hon in i debatter och attraheras av den karismatiske ledaren, när han sedan  erbjuder henne ett uppdrag kan hon inte stå emot. 
Moggachs utforskar här identitetsbegreppet och leker med det faktum att vi alla på Internet kan välja vem vi vill vara. Internet erbjuder en anonymitet som kan få människor att våga sig ut ur sitt vanliga blyga eller hämmade jag och ingen kan någonsin vara riktigt säker på vem man talar med. Vem är DU? ljuder genom den här romanen som är en såpass ovanlig kombination som spänning och existentiella frågor med en ung sårbar kvinna i huvudrollen. Jag känner ett visst släktskap mellan henne och Patrick i Belinda Bauers senaste Betraktaren, de är båda udda existenser som är oerhört kompetenta på vissa sätt och mycket handikappade på andra. Sköra och starka, begåvade och utsatta. 

Återkommer framåt kvällen för att berätta om vad mina bubbelkompisar tyckte ...

4 kommentarer:

 1. Eljest är ett av mina favoritord och ja, hon är verkligen lite eljest. Jag vill diskutera slutet, blev helt förvirrad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Förvirrad är ordet. Vet inte om vi egentligen redde ut något dock...

   Radera
 2. Ja, den gillade jag! Hoppas den föll bubbelkompisarna i smaken också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi gillade den allihop men tyckte inte att den var någon riktig toppbok. Den var ändå intressant att diskutera eftersom vi alla som var med har bloggar och befinner oss mycket på nätet. Bekräftelse, identitet och våga leva livet blev teman.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!