lördag 4 oktober 2014

granne med döden - en Alex Marwood

På bokmässeminglet i lördags så låg där ett gäng exemplar av Granne med döden och de gick åt som smör i solsken. Alla ville läsa. Det tyder på något visst. Snälla gästbloggare A har både läst och skrivit.

Serena Mackesy, en brittisk journalist och författare, har slagit igenom stort som deckarförfattare. Hon har gjort det under pseudonymen Alex Marwood.

Jag har läst hennes andra kriminalroman, Granne med döden. Handlingen utspelar sig i södra London mestadels i ett gammalt hyreshus mycket dåligt skött och underhållet.

Vilka är då hyresgästerna? Vi har den sextionioåriga Vesta som bott hela sitt liv i den källarvåning hennes föräldrar en gång flyttade in i. Hon flyttade aldrig hemifrån och skötte o vårdade båda föräldrarna tills de gick bort.

Högst upp i huset bor Thomas en blyg och lite bortkommen person som jobbar på en rådgivningsbyrå. Där finns Gerard som som spelar klassisk musik hela dagarna och Hassan som flytt från Iran och nu väntar på att få sin asylansökan godkänd.

Här bor också Cher, en femtonårig tjej som har varit på rymmen från socialtjänsten i tre år. Hon är en gatusmart och modig tjej som försöker få ihop till hyran genom snatteri och småstölder. Hon saknar en tidigare hyresgäst, Nikki, lite irriterad faktiskt på henne, hon kunde väl ha sagt hej då innan hon flyttade från en dag till en annan.

Nikkis rum är  nu ledigt och där flyttar Collette in, också hon på flykt och här tänker hon bo en ytterst kort tid.

Vesta ringer till hyresvärden då det är stopp i avloppsrören allt som oftast. Han är inte ett dugg intresserad av att åtgärda detta och en dag blir läget akut när hela Vestas källarvåning blir översvämmad. Det är så vidrigt, så äckligt, så obehagligt och jag tror inte att jag skulle våga behöva dela ett hotellrum med Alex Marwood!

Men, det är såå jädra bra! Hon skriver med humor och en värme emellan alla hemskheter.
Vilket intelligent och smart slut! Oj, oj! 

Jag måste läsa hennes första deckare, Onda flickor!

/Gästbloggare A

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!