söndag 22 mars 2015

processen - Liu Zhenyun

Processen av Liu Zhenyun är härligt humoristisk roman om hur det kan gå i ett hierarkiskt och toppstyrt samhälle när den lilla människan bestämmer sig för att försöka göra sin röst hörd. Det handlar om den unga kvinnan Li Xuelian, hon är lyckligt gift och upptäcker att hon väntar barn nummer två. I Kina är det inte tillåtet och maken riskerar att bli av med arbetet. Li Xuelians plan är enkel, de ska skilja sig. Maken ska ta hand om den förstfödde sonen och hon om det nya lilla barnet. När de sedan båda är ensamstående med ett barn så ska de helt lagligt gifta om sig. Vips, så har de lurat myndigheterna.

De skiljer sig och inom bara några månader är det Li Xuelian som står med lång näsa. Maken har gift om sig, men inte med henne utan en ny kvinna. Då börjar Li Xuelians korståg - hon måste få upprättelse för mannens skymf av henne, hon måste få skilsmässan ogiltigförklarad. Hon går till lagmannen i byn, häradshövdingen i regionen och borgmästaren i regionhuvudstaden. Ingen tar hennes sak på allvar. Då bestämmer hon sig för att åka till Peking. Där pågår folkkongressen och inget får störa, allra minst en bondkvinna från landet som vill få sin skilsmässa ogiltigförklarad. Genom en blandning av list och slump så hamnar hon i händelsernas centrum ... Så mycket kan sägas att 20 år senare så är hon fortsatt övervakad.

Processen är en skarp politisk satir förklädd i en humoristisk skröna, jag gillar hur partifunktionärerna på alla nivåer använder sig av ordspråk typ "en tusenmetersvall kan spricka av ett enda myrhål" och så fastnar de ständigt i att laga myrhålen. Jag är något förvånad över den frispråkiga kritiken över den rådande politiken i Kina. Zhenyun beskriver ett land där detaljerna är det viktiga och partifunktionärerna ska känna till och styra över varje småsak. De skapar en kontrollapparat som uppåt ska verka perfekt men nedifrån kan smörjas med mutor och sprit.

Det verkar som de glömmer rådet som Li Xuelian får av en av sina vänner: "Om du tar ett steg tillbaka ser havet och himlen större ut.".

Tack till förlaget Wanzhi som skickade boken. Underbar läsning!


2 kommentarer:

  1. så intressant! har inte hört talas om vare sig bok eller förlag.tack för tipset!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så lite. Kul att upptäcka nyheter. Förlaget har ytterligare en titel som ligger i min läshög!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!