lördag 25 juli 2015

Dreams of Trespass - Tales of a Harem Girlhood

Fatima Mernissis självbiografiska bok Dreams of Trespass  är en formidabel läsupplevelse. Hon skildrar uppväxten i ett harem i Fez under 40-  och 50-talet samtidigt som hon ger mig en ordentlig lektion i Maroccos historia, islamska seder och bruk, demokratins framväxt, kampen för en självständig stat och kampen för kvinnors rättigheter. Hon gör det med en ung flickas ögon vilket innebär att hon kan med oförstörd blick se på sin omgivning och ställa de frågor som är för henne självklara.

Drömmarna att överträda alla de gränser som traditioner, heder och religion satt upp för henne och alla andra av kvinnligt kön finns där hela tiden och Mernissi beskriver hur några av de tydliga gränser som rådde i hennes barndom gav henne trygghet medan andra från allra första början begränsade hennes möjligheter.

Problemet som tydligt framträder är att när flickorna/kvinnorna utmanar och ibland till och med  överträder de gränser som satts upp för att "beskydda" dem från världen runt omkring så uppfattas det som att de hotar ordningen och gör intrång i männens domäner. Med fantasi, uppfinningsrikedom och en hel del list så lyckas ändå kvinnorna i Mernissis barndomsharem att tänja på gränserna och skapa en värld full av både drömmar och förändring innanför den stängda, gallerförsedda muren som begränsar deras liv. De smyglyssnar på radio, ser till att flickorna får gå i skolan, vägrar att ha den tunga heltäckande klädseln och vägrar månggifte. Flickan Fatima får tidigt känsla för ordets makt och hon blir uppmanand av båda sina föräldrar att ta makt över sitt språk, den som kan välja orden omsorgsfullt har makten, den som kan fånga andra människors intresse med hjälp av berättelserna har likt Sherazad möjlighet att förändra. Mycket intressanta diskussioner som är ständigt aktuella - det här är en bok för alla som är intresserade av islam i allmänhet och Nordafrika i synnerhet.

Boken är uppdelad på korta kapitel som vart och ett berättar om någon aspekt på haremslivet och det första kapitlet som heter "My Harem Frontiers" borde vara obligatorisk läsning för alla. Så, nu var det sagt. Översättning till svenska önskas!

Edit: Drömmar om frihet är den svenska titeln och den finns att köpa på antikvariat eller på t ex bokbörsen. Just nu finns fyra ex till salu och jag tycker man ska slå till på direkten om man inte läst.

Som om det vore planerat bjuder gästbloggar'n på marockanskt idag.
Kefta Mkaouara med ägg och couscous.

4 kommentarer:

 1. Den finns i en äldre översättning, Drömmar om frihet. En av mina absoluta favoriter! Nyutgåva önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det svaret. Jag hittade den inte i någon webbshop så jag trodde den var oöversatt. Visst är det en fantastisk bok!

   Radera
  2. Fanns att köpa som begagnat. Gör det alla! http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=0&mediatype=0&sallstr=Dr%C3%B6mmar%20om%20frihet%20%20%20%20%20%20%20%20%20Fatima%20Mernissi&screator=&stitle=

   Radera
 2. Låter som en väldigt intressant läsning. Tack för tipset :)

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!