söndag 5 juli 2015

almedalen har fallit - en väldigt aktuell thriller

Då närmar sig årets Almedalsvecka sitt slut och jag lyssnade igår klart på Erik Lewins rafflande thriller Almedalen har fallit. Vad det gäller språk och litterär kvalitet så kände jag att det fanns mycket att utveckla i den här tempofyllda romanen men vilket scenario han målar upp! Otroligt spännande, raktigenom - läsaren hålls på halster till sista sidorna och hur det slutar ska jag absolut inte avslöja.

Mr Svensson är en sydafrikansk legosoldat som specialiserat sig på att leda terrorattacker. Han har erfarenheter från olika oroshärdar jorden runt och nu har han fått ett uppdrag från en okänd uppdragsgivare. Han ska se till att genomföra ett attentat under almedalsveckan och statsministern och ett antal andra högt uppsatta politiker, lobbyister och näringslivstoppar skall tas som gisslan. Svensson fördereder sig ytterst noggrant, rekryterar en egen armé bland avhoppade svenska poliser, brittiska högerextremister och ungerska elitsoldater.

Hur allt avlöper skall jag som sagt inte avslöja här med man kan konstatera att Lewin siktar och träffar mitt i samtiden. Pricksäkert  beskriver han både politiska resonemang och argument som används i debatten för olika frågor. Det gör författaren riktigt bra, jag känner igen det Sverige han beskriver och det bidrar till att hela grejen blir riktigt otäck. Han tycks också ha god insikt i hur livvaktsarbete, säkerhetspolisens arbete och så vidare vilket gör det än mer trovärdigt.

Vill ni höra vad författaren själv tänker om rimligheten i en likande attack så kan man lyssna på Radio Gotland:

2 kommentarer:

  1. Spännande, kanske jag ska läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag. Lättläst och kort bok men tankeväckande.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!