fredag 8 juli 2016

dagens gnöl


Som en tjuren Ferdinand satte jag mig häromdagen på en geting. Jag lovar att nu två dagar senare gör bulan i baken det fortfarande svårt att sitta stilla. Alltså måste jag ta mig både en och två promenader. Och då blåser det motvind - typ kuling. Oj, så synd det är om mig. Och förfärlig utsikt har jag också. 

Gohelg på er alla bloggisar! 

3 kommentarer:

  1. groblad kan man gnida mot geting- och bistick, den gröna saften tar bort både smärta och svullnad. Jag har testat med gott resultat - ifall man inte råkar ha kortison hemma.

    SvaraRadera
  2. Läkande groblad
    "Allmogen använder med framgång de friska bladen som sårläkningsmedel", berättar Linné i Svenska floran 1755 och än idag vet minsta barn att man ska lägga groblad på sår. Många arter av groblad har använts som sårläkare i årtusenden. De omnämns av Dioskorides i Rom och i isländska Havamal. Under det sena 1900-talet har västerländsk skolmedicin gjort en del kliniska studier på örten. Bladen är sammandragande (mest underrsidan, sägs det) och bakteriedödande (mest översidan). Medeltida danska och svenska läkeböcker är fulla av råd om hur de kan användas. Krossade blad läggs på bisting och myggbett, blad blandade med äggvita på brännsår, blad stötta med honung på orena sår.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!