fredag 1 juli 2016

det enda jag läst från Belgien?


Då är det dags för ny fotbollsmatch ikväll och som vanligt tänker jag att jag ska tipsa om något passande att läsa medan man väntar på matchstart. Visst skulle jag kunna fota den stora högen av Tintin-album som ligger här i sommarstugan men jag vill hitta något annat. Letar i mina gömmor på bloggen och 2011 har jag skrivit om Gilles kvinna. Det få bli dagens tips. (Och från Wales kunde jag inte komma på en enda författare, men kanske är Belinda Bauer därifrån? Hennes böcker är i alla falla riktigt spännande.) 

"Och livet som dittills helt självklart hade varit lyckligt, gick sin gilla gång, lika självklart olyckligt."

Det konstaterar Elisa där hon står i fönstret på andra våningen i det välstädade lilla huset i utkanten av Liége och känner hela sin värld förändrars i grunden. Allt hon någonsin velat är att vara Gilles kvinna, hon vill sköta om hans hus och hans barn, hon vill odla grönsakerna till hans soppa och hon vill älska hans kropp. När så Gilles blir handlöst förälskad i hennes unga syster Victorine finns inte längre självklarheten i kärleken kvar. Elisa fortsätter att vara hans trogna fru men hans kvinna är hon inte längre och det förtär henne.

Jag får påminna mig igen och igen att det här är en text skriven för mer än 70 år sedan. Den känns så modern i sitt språk, frispråkig kring kvinnlig sexualitet och hur längtan efter att bli bekräftad, att bli lycklig utplånar Elisas eget jag. Det är också en roman skriven i en spännande form närmast som ett kammarspel. Tre personer, ett hus och kärlek som slutar i förskräckelse i korta kapitel som scener. I eftertexten nämns Fröken Julie och visst finns där likheter, det är nästan så att jag får leta fram Strindberg och läsa igen. 

Den här romanen har jag fått av snälla Lyran och på hennes blogg kan man läsa en härligt välskriven text med många kloka reflektioner kring boken. Läs gärna den och läs gärna Gilles kvinna av Madeleine Bourdouxhe!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!