torsdag 7 juli 2016

störst av allt - sommarens bok?

Störst av allt  har underrubriken - en rättegångsthriller och jag rannsakar mitt minne. Har jag läst något liknande förut? TV-serier som har rättssalen som ram finns ju en hel del men att skriva en kriminalroman på samma vis, har det gjorts förut i Sverige? Nån som vet, upplys mig så slipper jag grunna mer på just det ...

Malin Persson Giolito har hur som haver skrivit en mycket spännande roman som håller intresset uppe hos mig från första sidan till den sista. Redan i inledningen så förstår man att något hemskt har hänt. Maja, som skulle firat sin student och som hade hela livet framför sig, sitter i en skolsal och alla runt omkring henne är döda. Hon tas ut till en ambulans och snart så börjar hon berätta sin historia. Det är Maja och Sebastians sista år under gymnasiet som man får följa i den här romanen. Som titeln antyder så finns det en passionerad kärlekshistoria som inleder deras förhållande och ett knappt år senare sitter Maja i häkte anklagad för mord. Genom rättegången får jag som läser tänka till både ett och två varv kring det här med skuld och vem som egentligen är skyldig.

Några saker gör att den här romanen sticker ut och blir riktigt bra.  Det första är beskrivningarna av överklassmiljöerna på Djursholm, inte för att jag vistats särskilt frekvent i den miljön men det känns som att jag förstår det sociala spelet perfekt när jag läser. Hierarkierna där Sebastians pappa, Sveriges rikaste man, står allra högst upp och som ingen säger emot. Sedan är det ungdomarnas språk som jag uppfattar är alldeles lagom mycket anpassat till skriftspråket, troligen påverkar uppläsaren Lo Kauppis gestaltning det här också. Hon läser med alldeles lagom överklassdialekt och Majas röst går rakt in i hjärtat på mig som lyssnar. Det ska vara en artonårings berättelse, och det blir en artonårings berättelse av en situation som helt gick överstyr.

Malin Persson Giolito är skicklig på att skildra både hur det känslomässiga band som byggs upp mellan Maja och Sebastian leder till undergång och den rättegång som följer. Det är trots allt en rättegångsthriller och (igen utan att ha särskilda kunskaper om hur en rättegång egentligen går till) så lotsas jag genom hela processen genom Majas ögon och jag känner mig märkvärdigt intresserad av de juridiska krumbukterna och maktspelet som utspelar sig också där. Det är ju trots allt så att ingen ska dömas på förhand, alla är oskyldiga tills det bevisats motsatsen och det är den processen som gör den här boken ovanligt bra. Så bra att den nog får utropas till sommarens bok!

Jag ser fram emot att lyssna på Malin Persson Giolito på mässan, bara de kan få ordning på sin sökfunktion i programmet så ska jag länka till seminarier.


8 kommentarer:

 1. Nu har jag ju inte läst den här, men böcker som bygger på svenska rättegångar finns ju. Har läst en av Malin P G och blir nu väldigt sugen på denna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog en bok för dig. Jag var helt fast!

   Radera
 2. Jag har inte läst något av Giolito Persson än, men nu blev jag sugen och har valt in den här till bokhyllan på Storytel. Snart!

  SvaraRadera
 3. Jag laddade just ner den i Kindlen, ser fram emot att läsa den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att du kommer att gilla!

   Radera
 4. Det här visar sig kanske vara årets bästa bok, enligt mig. Jag håller helt med dig om att Malin Persson Giolito skildrat rättegången på ett sätt som inte alls gör det trist utan tvärtom, väldigt intressant och spännande. Att lyssna på en rättegång kan ju annars vara väldigt segt, inte som på film precis. Jag fastnade också för personbeskrivningarna, relationerna inom kompisgänget och mellan barn och vuxna. För att inte tala om rättsprincipen som boken handlar om, att ingen skall dömas i förväg, alla har rätt till en juridisk prövning. Efter fallet med Lisa Holm inser jag hur lätt det är att ta ställning redan innan domen fallit. Det skildrar Giolito på ett bra sätt tycker jag, hur samhället och media agerar i förhållande till den här unga kvinnan. En stark bok. Jag skrev om den här, om du eller någon annan vill jämföra upplevelser av boken: https://justnujusthar.com/2016/07/06/recension-storst-av-allt-av-malin-persson-giolito/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din länk! Ja, media är också viktig i den här boken. Det glömde jag att skriva om i min text. Idag när sociala medier är så snabba blir rapporteringen ibland bara för mycket.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!