torsdag 13 september 2012

bokmässenedräkning: kod 400 är avdelningen för språk?

Lugn och ro, ordning och reda, det känns betryggande. Sådan är jag.

Så beskriver huvudpersonen i kod 400 sig för läsaren redan i inledningen av den här tunna franska romanen. En dag när "jag" kommer till sitt arbete med termoskaffet i väskan så är det inte ordning och reda längre. En besökare på staden lilla bibliotek har av misstag blivit inlåst över natten och äntligen har jag, medelålders bibliotekarie på geografiavdelningen i källaren fått en lyssnare. Då väller det mesta fram och den tämligen upprörda monologen som hen får lyssna till handlar till exempel om behovet av klassificering på ett seriöst bibliotek. Hur ska det till exempel gå med kod 400 som förut innehöll avdelningen för språk och nu inte längre utnyttjas? Vad ska komma istället? Vad kan ersätta språket på ett bibliotek?  Monologen osar av frustration och avhandlar böcker och läsning, arbetet i bibliotekets källare, livet som ensam medelålders kvinna och det starka behovet av mänsklig kontakt. Någon att älska, även om det bara är en besökare som man kan drömma en aning om så är det dock en människa.

Vad ska man då med Simone de Beauvoir och Eugèn Morel till, om Martin inte kommer?

Man kan tänka, nästan lite upprört, att nidbilden av bibliotekarien som en förtorkad nucka med smått autistiska drag förstärks av den här sortens böcker medan jag tycker att det lite ändå andas den tysta, oansenliga bibliotekariens revansch. Sophie Divry gör hennes röst hörd, hon visar sin kärlek till böcker och läsning och hennes reflektioner över livet kan säkert passa på många kvinnor på många arbetsplatser.

Nu är det så lyckosamt att arbetsplatsen är ett bibliotek, att vi delar kärleken till böcker och då blir den här boken extra läsvärd, precis som Drömbokhandeln som jag läste i våras. För att fira sin bokliga utgivning så hälsar Sekwa oss välkomna till sin monter på mässan B09:10. Minglet börjar 17.00 torsdagen den 27:e. Jag kommer, kommer du?

- bokmässenedräkning är en serie inlägg inför årets bok och biblioteksmässa i Göteborg, alla är taggade med bokmässa 2012, häääääng med på mina förberedelser och så ses vi snart där! - 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!