torsdag 22 september 2016

måste allt vara begripligt?

En av de finaste barnboksförfattarna som Sverige har är enligt min mening Ulf Stark och seminariet med honom, Linda Bondestam och Janina Orlov var givet att lyssna på. 

De pratade om den fina diktboken Djur som ingen sett utom vi. Ursprungsiden kom från Linda som ville att Ulf skulle sätta text till alla de bilder på nyupptäckta djur i världen som hon ville måla. Ulfs korta texter i diktform gör att det finns utrymme för den som ska göra bilden och är den bra så fortsätter dikten i huvudet på läsaren. Eskalopen, kakakerna och bipolaren är några av djuren vi möter och Linda berättar att hennes tanke var att det hela skulle likna en gammal illustrerad naturhistorisk bok om djur, när hon satt på museer för att teckna djur så tyckte hon att det var tråkigt. Istället började hon titta på besökarna och teckna deras andar. Djuren kan ses som människohandlare i djurkropp. 

Bästiarium är Ulfs namn på samlingen av dikterna, och Ulf skrev texterna utan att ha sett illustrationerna och ibland blev han rejält överraskad. Linda och Ulf har jobbat ihop i flera böcker men de fortsätter att överraska varandra och jag blir helt betagen av de humoristiska och kluriga texterna. Underbara texter, underbara bilder. Vill äga! 

Nästa projekt kan bli en bok med dödsannonser, dikter om livets slut. Passar det ens in i barnlitteraturen? De strävar båda att göra böcker för alla åldrar och att bilderböckerna skall vara konstupplevelser för alla åldrar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!