lördag 17 september 2016

med Albert i baksätet - en underhållande skröna om man är på humör


Med Albert i baksätet var en såndär bok som jag bara trillade på, klick ned i appen for den och nu när jag lyssnat klart så lämnar den mig med lite blandade känslor.

USA på trettiotalet var nog det i säljtexten på Storytel som lockade mig. Det här är en skruvad skröna om hur författarens far Homer och hans unga fru Elsie far med en bedagad Buick genom halva USA med en alligator i baksätet. Tänk er en sorts odyssé genom ett land drabbat av den stora depressionen där huvudpersonerna råkar ut för än det ena än det andra, ganska osannolikt om man är lite realistiskt lagd (vilket man är). Bankrån, basebollmatcher, filminspelningar, miljonarv och en liftande John Steinbeck dyker upp bland annat. Homer och Elsie och Albert hamnar i situationer och miljöer som speglar tiden och landet och som gör att författaren kan krydda den här road-trippen och göra den till en kommentar till den tidens Amerika.

Äventyrligt, slap-stick och ganska otroliga vändningar gör att det här blir en roman som jag slö-lyssnar på. Jag blir underhållen, jag kommer att tänka på Forrest Gump emellanåt och tänker att det är lite synd att författaren paketerat den här riktigt bra historien så att den blir närmast tramsig. Synd, egentligen var det ju en mycket bra idé. Kanske är det så att det här är "en nästan sann historia" och kanske hade den passat bäst att fortsätta berättas på släktmiddagarna? Just en sån där berättelse är det, en sån där historia som förbättras en aning för varje gång man hör den tills man inte egentligen vet vad som är sanning och vad som är rena fantasier för att krydda upp och spetsa till. Den blev änna för bra för mig, just nu och just idag i vart fall.

2 kommentarer:

  1. Har den oläst i hyllan, tycker fen verkar lite charmig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, absolut. Charmig och ett äventyr som löser sig medelst mod och mänsklighet och en alligator.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!