tisdag 28 februari 2012

bokhyllerunda - B

Vad har jag i min hylla egentligen?

Dags att inventera och inspirerad av flera andra bloggar så tänker jag mig en liten bokhyllerunda här hemma. Jag kommer att presentera en titel på varje bokstav i alfabetet under månaden som kommer och fortsätter idag med B. Finns där fler inventeringssugna där ute? Häng på vetja!

B = Brideshead Revisited

En brittisk klassiker skriven av Evelyn Waugh som gavs ut 1945. En förlorad värld är den svenska titeln och det är det tema som jag allra mest förknippar med den här romanen. De båda världskrigen förändrade England i grunden, överklassens omhuldade värld byggd på kolonialism och världsherravälde vittrar sönder. Sakta växer en utbildad medelklass fram som värdesätter andra ideal, romanen sägs vara byggd på Waughs egna minnen av vistelser hos familjen Beauchamp i sin ungdom. Många filmer och TV-serier har just mellankrigstiden som tidsepok och snart är det dags för ytterligare en omgång av Downton Abbey, eller varför inte ta och se Brideshead Revisited på box. Just nu faktiskt bara 199 kr hos cdon.se. Alla avsitt i rad och man är garanterat nöjd, frestas av första avsnittets första tio minuter:

9 kommentarer:

 1. Det är nog det enda exemplet jag kan komma på där jag gillade filmatiseringen (alltså den från 80-talet med Anthony Andrews) bättre än boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en Tv-serie jag minns som oerhört bra! Boken var ganska filosofisk och religiös och hade åldrats sådär.

   Radera
  2. Serien är vald till den bästa TV-serien någonsin enligt CDon och det kan jag hålla med om.

   Radera
 2. Skoj utmaning får se om jag hänger på så småningom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, jag är nyfiken på andras bokhyllor!

   Radera
 3. Det var en bra TV-serie ja. :) Jag och en kompis började se/se om den för ett tag sedan med blev visst aldrig klara. Jag får väl titta på den själv då.

  Kompisens man verkade inte alls tro på att det var världens bästa TV-serie. :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Maken har beställt boxen till oss, får se om han tröttnar också. Jag minns det som oerhört påkostade miljöer och fantastiska skådespelare. Får se om jag minns rätt...

   Radera
 4. Köpte den på Movieline en gång för 99! Det var mycket film för pengarna :) Vi gillade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ser fram emot att se alla delarna igen.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!