måndag 27 februari 2012

bokhyllerunda - A

Vad har jag i min hylla egentligen?

Dags att inventera och inspirerad av Mrs E , beasbokhylla och flera andra bloggar så tänkte jag mig en liten bokhyllerunda här hemma. Jag tänker mig att presentera en titel på varje bokstav i alfabetet under månaden som kommer och börjar som sig bör med A. Finns där fler inventeringssugna där ute? Häng på vetja!

A = Allt gott ska komma dig till del

Omslaget till Sefi Attas roman Allt gott ska komma dig till del lockade mig verkligen med sin orange färg och de två silhuetterna. Vi befinner oss i Nigeria och berättelsen börjar tidigt sjuttiotal. Enitan växer upp i en medelklassmiljö och i huset bredvid bor under en sommar den försigkomna och lite farliga Sheri. De blir vänner och vi får följa deras olika levnadsöden under mer än 30 år och precis som landet de bor i så förändras de. Vänninnorna utvecklas mot att bli allt starkare och tryggare människor samtidigt som landet Nigeria genomlider indördeskrig, korrumption och diktatur. Enitan har utbildat sig till advokat och när hennes far blir fängslad blir allt hon mer indragen i Nigerias utveckling mot en demokratisk stat.


Lite intressant var det att jämföra boken med En Halv Gul Sol som utspelar sig under samma tid, samma land och delvis beskriver liknande händelser. De båda böckerna är så olika i sitt tilltal att de trots alla sina likheter inte liknar varandra alls, jag tycker mycket om dem båda. Sefi Atta skriver på ett mer sparsmakat språk och broderar inte ut sin text med filosofiska funderingar och liknelser. Det är inte lika känslostormande och dramatiskt utan hon berättar en historia - en tänkvärd sådan och det räcker långt. Om man tror att allt gott som man gör småningom kommer en till del så finns det hopp för en god framtid också i Nigeria. Det känns som Atta vill sprida hopp om mänskligheten med sin härligt brandgula roman.

- texten är en repris från sept 2010 -

12 kommentarer:

 1. Ah, Nigeria igen, låter intressant! Kul utmaning, jag kanske hänger på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Min runda i hyllorna kommer bli lite lagom ambitiös med blandat högt och lågt, långt och kort.

   Radera
 2. Kan nog tänka mig att hänga på här, men måste fundera lite. Och det blir inte varje dag :)

  SvaraRadera
 3. Skoj att få lite tips och samtidigt få lite inblick i andras bokhyllor! Detta ska jag försöka hänga på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, häng på! Jag är nyfiken på andras hyllor också!

   Radera
 4. Kul idé, jag hänger på :)

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är en pärla, väl värd att läsa!

   Radera
 6. Hänger gärna med på denna utmaning även om jag nog drar ut på den lite i tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul, det har blvit en riktig svallvåg av bokhyllerundor. Spännande att få tips om bra böcker av många!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!