fredag 3 februari 2012

2011 års bästa debutant?

Bokbloggsjerkan handlar om debutanter! När jag tittar på min läslista för 2011 inser jag att jag läst få debutanter men de jag faktiskt läste var desto bättre. Den som sticker ut allra mest är förstås Tomas Bannerheds Korparna som jag hittade till i höstas och tyckte mycket om trots att jag inte är särdeles intresserad av fåglar. Människorna intresserar mig desto mer och berättelsen om barndomen i Småland på 70-talet fängslade mig från början till slut. Ännu en debutant som jag läste var Josefin Sundströms delvis självbiografiska roman Vinteräpplen. Den kom i pocket under 2011 och beskriver tre generationer kvinnoöden i Österbotten. Jag har tipsat både vänner och bekanta om just den här boken och alla som läser drabbas av deras liv. Svensk debutant nummer tre får bli Sara Ohlsson vars ungdomsbok Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag  Rappt språk, humor och depp i skön förening och fyllt med hopp för alla nydumpade därute gammal som ung. Läs, läs, läs, skrev jag om den för ett år sedan.

Läs, läs, läs passar för alla tre böckerna i mitt lilla debutantinlägg. Torsdag den 23 februari får vi veta vem som tar hem Borås Tidnings debutantpris. De nominerade hittar du här , det är bara Tomas Bannerhed jag läst, Carolina Fredrikssons Flod har jag börjat på många många gånger och inte kommit vidare. Vilken debutant hejar ni på?

8 kommentarer:

 1. Jag har inte läst en enda av debutanterna, varken dina eller de som är nominerade till BT:s debutantpris... Jag är verkligen usel på att läsa debutanter, snabbt.

  Annars är jag sugen på både Flod och Jag är tyvärr död...

  SvaraRadera
 2. Jag har bara läst Korparna av debutanterna. Men är nyfiken på Flod, har Carolina Fredriksson på min Boktolva. Vinteräpplen ska jag kika närmare på tror jag :)

  SvaraRadera
 3. Ja det känns kanon att kunna utnyttja bussresorna till att läsa, det är ändå ca 10 timmar i veckan. Ljudböcker lyssnar jag på medan jag jobbar, då är jag mer vaken och somnar inte lika lätt, hihi :) Och så blir det vanlig bok på tunnelbanan och hemma. Gillar e-boksformatet i mobilen. Sitta och läsa på datorn känns inte aktuellt och äger ingen läsplatta. Tack för tipsen - deckare går alltid hem. Funderar dock på att kanske hoppa över Det fördolda, även om jag gärna läser serier i tur och ordning. Minns att jag ville läsa boken då den kom, men så såg jag tv-filmen för något år sen av en slump och tyckte den var sådär. Hade då ingen aning om att boken skrevs utifrån filmmanuset. Det var först efteråt jag fick reda på det, och det gjorde mig lite besviken. Men lärjungen skriver jag upp på läslistan :)

  SvaraRadera
 4. Den där "Jag är tyvärr död..." får jag allt ta och läsa. Härlig titel, men är den dessutom bra så måste den läsas.

  SvaraRadera
 5. "Vinteräpplen" läste jag faktiskt, den kom jag inte på när jag svarade på bokbloggsjerkan.

  SvaraRadera
 6. Jag har bara läst Carolina Fredriksson-boken men den var också en av de bästa förra året, så jag röstar absolut på henne! Hur kommer det sig att du inte kommit vidare i den, som är så underbar..?!

  SvaraRadera
 7. Jag har läst det första kapitlet i Flod flera gånger och känner sedan inte lust att läsa vidare, något med miljön och berättelsen hindrar mig. Om hon vinner priset ska jag ge den en ärlig chans till. Tycker du Jessica om den så är den säkert för mig också. Tack för pepp.

  SvaraRadera
 8. @ Sara. Vinteräpplen kom 2010, jag fuskade lite med den och räknade pocket... Vill gärna puffa för den.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!