lördag 25 februari 2012

knappast någon lektion för mig

Nu får alla deltagare i bokcirkeln om en vecka sluta läsa för här kommer ett inlägg om boken. Lektioner i avhållsamhet av Tom Perotta är en bok jag bara inte kan hålla tyst om, jag förstår mig nämligen inte på den. Vad har jag missat? Amerikansk lad-lit, förvirrade, sökande människor i ett land i moralpanik där människorna kläms mellan porrfilmsideal och teapartyrörelsen. Människor mitt i medelåldern som har svårt att hitta meningen med livet, inte vill rucka på sina ideal och samtidigt höra till. Okey, men utförande och handling?
Ruth är en ensamstående mamma som undervisar i sexualkunskap på ortens highschool och hennes undervisning anses uppmana de unga till sex innan äktenskapet, hon blir beordrad att följa delstatens läroplan som är mycket konservativ med avhållsamhet som ledord. Yngsta dottern spelar fotboll och när tränaren efter en lyckad match ber tillsammans med laget blir Ruth rasande. Det visar sig att tränare Tim är en före detta missbrukare som hittat Jesus och på så sätt kan avhålla sig från sitt gamla liv med droger och rock 'n roll. Egentligen kunde det här vara en intressant modern skildring av landet där borta i väster men jag gillar't inte. Kanske kan mina bokcirkelkompisar förklara för mig varför, det ska bli spännande.

Nej, vill man läsa amerikansk lad-lit så kan jag istället rekommendera Jonathan Tropper: Konsten att tala med en änkling och Sju jävligt långa dagar.   Jag tror ändå jag håller mig till Hornby - that's my kind of lad-lit. Intelligent, välskrivet och mitt i samtiden.

8 kommentarer:

 1. Lånade boken nyss på biblioteket, man ska nog inte följa den bokstavligt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, knappast, vi frossar i vad vi vill eller hur? Överdrivet tydlig i sitt budskap. Kanske är mina invändningar för att jag inte förstår mig på Amerikat...

   Radera
 2. Jag blev lite förvånad över din recension. Perrotta är ju rätt ordentligt hyllad i bloggvärlden nu i vinter. Jag har inte läst honom ännu, men är sugen. Jag hade dock tänkt mig att läsa little children eller the leftovers (så heter den väl?)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev rätt förvånad själv faktiskt, hade tänkt mig att detta skulle vara en bok att älska. Men inget för mig iaf...

   Radera
 3. Nu har jag inte läst så långt, men jag gillar det skarpt hittills. Ska bli kul att se hur det blir tillslut och definitivt kul att diskutera boken om vi tycker olika! Annars också förvisso.

  SvaraRadera
 4. Nu är jag färdig med den, i min bok fanns lite extramaterial som får mig att förstå den lite mer. Jag tycker att den definitivt kan ge för intressanta diskussioner - ska bli kul att träffas på måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp - vi lär tycka olika tror jag!

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!