söndag 2 juni 2013

Gunnebo Slott - en rejäl sommarstuga

Om precis en vecka är det dags för finalen på vårens Göteborg Läser. Då ses alla som vill och har lust för en guidad visning av familjen Halls sommarhus: Gunnebo. Visningen börjar kl 11 den 9 juni och kostar 100 kr. Anmälan på vår FB-sida, alla välkomna som är intresserade, inget tvång att man läst boken alltså... Efter visningen samlas de som har lust för en picknick (ta med egen picknickkorg eller handla i caféet) i slottsparken och ett avslutande samtal om Sophie Elkans bok John Hall.

Slottet är numer en av Sveriges finaste 1700-talsanläggningar med trädgårdar, park och slottsvisningar. Sommarteater, café, restaurang och kurser är annat som finns i utbudet men hur såg det ut på John Halls tid?

Så här skriver slottet på sin hemsida:
1778 köpte handelsmannen John Hall egendomen Gunnebo i Fässbergs socken för att där låta uppföra ett sommarställe. Föga anade han då hur länge hans familj skulle behöva vänta på att få flytta in på Gunnebo; 18 år senare hölls invigningsfesten. Familjen Hall ägde och bebodde Gunnebo i endast två generationer, men deras påverkan på Gunnebo är den mest genomgripande och har därmed en central roll i historieskrivningen. Gunnebo var redan på 1700-talet en gammal gård och namnet förekommer första gången i en förteckning över kyrkans egendomar i slutet av 1300-talet.

DRÖMMEN OM ETT SLOTT
Stadsarkitekten i Göteborg, Carl Wilhelm Carlberg, fick uppdraget att göra ritningar till en huvudbyggnad med inredning, trädgårdar samt kringliggande byggnader. Carlberg var nyligen återkommen från en längre resa utomlands och var full av inspiration från de nyklassiska strömningar som rådde där. Han var i synnerhet influerad av renässansarkitekten Andrea Palladios stilbildande villor utanför Vicenza och Verona.
  
När Gunnebo väl var färdigbyggt, kom många av dåtidens namnkunniga personer, både kungligheter och revolutionärer, konstnärer och politiker att uttrycka sin beundran över de fagra omgivningarna och den rena klassiska arkitekturen vid Gunnebo.

Inflyttningsfesten hölls 1796 och då hade alla spår av äldre bebyggelse raderats från Gunnebo. Anläggningen omdanades helt efter Carlbergs ritningar. Familjen Hall bestod av John och hans hustru Christina samt deras barn, John och Christina (hon var vid denna tid redan var gift med greve Claes Adam Wachtmeister af Johannishus). År 1802 avled John Hall och sonen John Hall d.y. tog över Gunnebo.

FAMILJEN HALLS FÖRFALLTalesättet förvärva, ärva och fördärva speglar väl familjen Halls spektakulära uppgång och fall. Den bohemiske sonen, John Hall d.y., var konstnärligt begåvad, men hade inte ärvt faderns lysande affärssinne. Hans oförmåga att driva det hallska handelshuset, tillsammans med skiftande konjukturer, bidrog till att detta försattes i konkurs 1807. För Gunnebos del följde åratal av förfall på grund av bristande underhåll av egendomen. Huvudbyggnad, ekonomibyggnader och trädgårdar befann sig i ett bedrövligt skick då egendomen 1832 såldes på auktion. John Hall d.y:s liv slutar i total misär 1830 och hans häpnadsväckande levnadsöde resulterade i en skönlitterär roman av Sophie Elkan, utgiven 1899.

 
GUNNEBO ÅTER TILL 1700-TALETEfter ett antal ägarskiften kom egendomen att bebos av friherreparet Carl och Hilda Sparre. Efter Hilda Sparres död köptes Gunnebo 1949 av Mölndals stad. Slottet renoverades åren 1949-52 med hjälp av den information som familjen Halls inventarieförteckningar och arkitekt Carlbergs bevarade originalritningar gav. De drygt tvåhundra ritningarna, över såväl byggnader, inredning och trädgårdar, är en unik skatt som ger oss möjlighet för renoveringar och rekonstruktioner.

2 kommentarer:

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!