fredag 28 juni 2013

det är ändå något visst med pappersboken...

Bilden hämtad från Incidental Comics

Läser att försäljningen av böcker gått ned med 20 procent förra året - nu är det inte på grund av mig, det ska sägas. Visst får jag en del rec ex men vi i familjen köper mycket böcker också. Troligen mer än tresiffrigt antal, peppar nu alla att köpa en bok eller två i sommar!

18 kommentarer:

 1. Jag har väldigt svårt att läsa på skärm/dator så pappersboken är ohotad hos mig. Men du får inte uppmuntra mig till fler köp nu Anna, bokhyllorna är redan överfull :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan aldrig ha för många böcker bara för lite plats. därgför blir det en del ljud och en del e-böcker hos mig. Vill tipsa dig om att pröva att läsa på en riktig läsplatta med e-ink och ingen bakgrundsbelysning. För mig funkar det jättebra och dessutom kan jag låna från e-lib både gratis och bekvämt. Inte för att det hindrar mig från att köpa böcker också... Det som är bra med läsplattan är att jag kan ställa in textstorleken och att det ryms många, många böcker på en laddning. Kan läsa många böcker innan den behöver laddas.

   Radera
  2. Tack för tipset. Ska kanske ta och köpa mig en bra läsplatta i höst.

   Radera
  3. En del bibliotek har så att man kan låna hem och pröva. Det kan vara bra att testa först :-)

   Radera
 2. Att inte kunna dela med/låna ut till andra, det är nog det jag saknar mest när jag läser e-böcker. Läser bara på ipad och är helt nöjd med det. I kväll ska jag t ex läsa ikapp mig på Håkans (japp, first name basis där ;)sommarföljetong :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jomen, det är sant. Klar nackdel med att inte kunna låna/låna ut på samma sätt. Det är ofta en arbetskamrat kommer och frågar om en viss bok som jag läst som ljud eller e-bok. Läs ikapp du, han kan han Håkan!

   Radera
 3. Jag lånar en del, men även siffrorna pekar ju nedåt. Mot slutet av sommaren skall jag göra mitt bästa för att bättre på utlåningssiffrorna på mitt bibliotek. :) Köpsiffrorna finns det nog andra bokbloggare som kan hjälpa upp. :) (Om jag nu kan låta bli att köpa vill säga ...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, lite skyldiga är vi i familjen till både många inköp och dessutom lämnar jag alltid de två titlarna man får lov på e-lib. Ungefär hälften av det jag läser är ju rec ex som jag beställt...

   Radera
 4. Ska göra mitt allra bästa, har ju ett presentkort på adlibris som väntar på att användas...

  SvaraRadera
 5. Och jag ett på Pocket Shop! :-)

  SvaraRadera
 6. Har precis skrivit i min blogg att jag verkligen gillar att läsa på min Ipad! :-) Men jag älskar "vanliga" böcker alldeles för mycket för att någonsin överge dem. Ska ta mig in till Gbg en dag i sommar och besöka SF-bokhandeln för första gången för att köpa två böcker (minst)där!

  SvaraRadera
  Svar
  1. SFbokhandeln har jag aldrig besökt, undra varför? Hoppas du hittar mängder som duvblå köpa så att det t o m blir svårt att välja. Den känslan gillar jag :-)

   Radera
  2. Autokorrekt! Som du vill köpa ska det va!

   Radera
 7. "reassuring presence", vad fint. det håller jag verkligen med om.

  Mvh, Pappersbokköpare

  SvaraRadera
 8. Nästan något för ett halsband? Verkligen!

  SvaraRadera
 9. Jag har än så länge aldrig läst någon e-bok, men jag kommer aldrig överge pappersboken. Jag vill hålla boken i handen när jag läser.
  Att bokförsäljningen går neråt beror säkert också lite på att böcker blir dyrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar alla sorters böcker! Bara texten är intressant så kan formaten variera, ljud och e-böcker är praktiska på sitt sätt och inbundet har sin charm. Jag tror att alla formaten kommer att finnas länge än, men det gäller att vi köper och lånar på bibblan och visar att läsning är uppskattat och viktigt!

   Radera
  2. Ps. Jag tycker inte böcker är särskilt dyrt, en pocket på adlibris kostar ca 45 kr. Det är som en stor godispåse:-)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!