måndag 26 oktober 2015

de underkända - en ny Hjorth/RosenfeldtHjorth, M - De underkända - 13066776Då var det dags för en ny dos Sebastian Bergman. I den femte delen av Hjorth/Rosenfeldts serie om utredningsgruppen på Riksmord börjar det som det ska med ett otäckt mord. Jag lyssnar på serien som ljudbok och då blir just morden extra otäcka, det går ju inte att skumläsa när man lyssnar utan alla detaljer kommer med. I De underkända är det en välkänd dokusåpadeltagare som hittas mördad med ett svarsprotokoll fasthäftat på ryggen. När poliserna på riksmord kallas till ytterligare en brottsplats där någon mördats på samma sätt förstår de att de har med en seriemördare att göra. Samtidigt som de ställs för en krävande utredning så knakar det i relationerna inom gruppen, de olika poliserna har alla privata problem och det påverkar gruppens sätt att jobba ihop.

Hjorth och Rosenfeldt är fullfjädrade deckarförfattare, de vet hur man snickrar ihop en spännande och underhållande historia. Om man ska klaga på något så känns det lite som det går på rutin, sällan överraskar de mig och det hjälper inte att de lägger på allt råare våld, allt mer udda psysika störningar, allt mer invecklade privata relationer. Snart är det här projektet på väg att kantra ned i tröstlöshetens träsk. Snälla - låt något positivt och fint hända i de här polisernas privatliv i nästa bok. För en nästa bok måste det ju bli efter den sedvanliga cliff-hangern som avslutar. Och självklart kommer jag att läsa. Självklart.

3 kommentarer:

 1. Läser just nu och gillar. Tycker deras böcker genomgående håller hög kvalité (för deckare alltså) men visst är det som du säger, de skulle kunna överraska mer än de lyckas med i denna bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt bra och välskrivet. Men kanske börjar serien närma sig slutet nu?

   Radera
 2. Jag hoppas nästa bok löser cliffhangern på ett snyggt sätt. Det är inslag av verklighet men lika mycket icke verklighet baserat är det också. Jag som gillar karaktären cliffhangern berör, önskar verkligen en bra lösning så aTT karaktären ersätta. Risken med att göra så och gör den enklaste utvägen, att man kan tappa läsare. Som i Robinssons fallet böckerna om Alan Banks.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!