lördag 20 februari 2016

liten hommage till Lee

Som en liten hommage till Harper Lee som nyligen avlidit kommer här en repris på min text. Den är för övrigt från maj 2010 och är den andra boken som jag skriver om på den nystartade bloggen ... Tänker också på den trista affären med Sätt ut en väktare som publicerades för något år sedan. Var det verkligen nödvändigt? Så länge Lees syster levde fick ingen publicera och enligt många källor så var Harper Lee inte tillräknelig de sista åren. Undra vem som ärver Lee? Är det advokaten så försvinner faktiskt lite av min tro på mänskligheten. Nåja, To Kill a Mockingbird är en mästerlig roman som kom i en tid när amerikas medborgarrättsrörelse var på gång. Läs alla!"Shoot all the bluejays you want, if you can hit'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird"

Mr Finchs råd till sina barn när de fått ett luftgevär i julklapp - skjut alla som tar från andras bon, skränar och mobbar men kom ihåg att vara rädd om de som aldrig gör någon illa utan sjunger vackert för oss. Den harmlösa och ofarliga som bara vill vara till lags, passa in och härma de andra. Skona inte djävulens medhjälpare som sprider oreda omkring sig.

Harper Lee skrev sin roman i en annan tid, den kom ut 1960, och beskriver Alabama på 30-talet, temat är rasmotsättningar och beskriver en värld där människors värde inte på något sätt är lika. Världen ses ur en liten flickas ögon och inte bara för henne är pappa den centrala personen. Med en värld långt ifrån vår egen kan texten ändå berätta något viktigt för oss om moral och etik och mänskliga värderingar. En klassiker som blev läst mest p g a det vackra omslaget. Vilken tur att det var en så vacker bild!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!