torsdag 24 augusti 2017

den underjordiska järnvägen - Colson Whitehead

Jag var oerhört pepp på Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead, prisad och hyllad som den är. När sedan en författare skall komma till Sverige och prata om sin bok så blir jag än mer intresserad. Slaveri och hur det påverkat människorna och den amerikanska historien, vad kan gå fel liksom?

Först av allt så var inläsaren till boken ett riktigt uselt val, jag somnade och fick lyssna om ett antal gånger. Det händer mycket sällan annars. Sedan var romanens struktur sådan att den krävde ett aktivt läsande och bläddrande och det funkade inte med ljudbok. Kanske fick den inte en ärlig chans helt enkelt, man borde nog läst med ögonen.

Det börjar i alla fall med slaven Cora som ger sig iväg från bomullsplantagen tillsammans med Ceasar, de bestämmer sig för att ta den underjordiska järnvägen bort från Georgia och söka ett bättre och värdigare liv i norr. För att fly dödar hon en vit man och snart tar slavjägaren Ridgeway upp jakten på henne. Järnvägens stationer står att finna lite varsom och tågen passerar oregelbundet och med okänt mål. På varje ställe dit resan tar Cora så hamnar hon i tablåliknande situationer som alla belyser slaveriet och dess ättlingars totala utsatthet. Emellanåt blir det riktigt otäckt som när Cora förstår att kvinnor luras till atta smittas med sjukdom för att ingå i en medicinska experiment eller beskrivningarna hur lik grävs upp för att säljas till obduktionsteatrar (sånt trodde jag bara Mark Twain hade hittat på) och ibland ganska roande. Cora får t ex arbete som en levande staty i just en tablå på ett museum där hon skall gestalta en slav ...

När det kommer till att ifrågasätta vems historia som egentligen berättas och hur sann den historien egentligen är så är det här en mycket spännande bok men jag hade behövt läsa den på papper för att kunna uppskatta den fullt ut. I ljudboksversionen blev det allt för svårt att uppfatta de nyanser som jag anar var riktigt snygga.

Jag läste Vända Hem av Yaa Gyasi i januari i år som också påminner och till viss del skriver om det svarta slaveriets historia i USA, den var mer i min smak och får blir mitt tips om man bara hinner läsa en roman på temat.

4 kommentarer:

 1. Så synd, jag tänkte lyssna på den men nu blir jag tveksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror nog att du ska läsa, den gör sig troligen bättre i pappersform.

   Radera
 2. Jag håller som bekant med om att detta inte är en bok som gjorde sig bra som ljudbok. Tablåliknande var ett välvalt ord för precis så uppfattade jag det också och vissa tablåer fångade intresset mer än andra. Kanske skulle boken upplevas lite ojämn även om jag läst den som fysisk bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några av scenerierna tyckte jag var mycket bra men andra sådär. Ska läsa mer om författaren i helgen, han är ju på ingång till Sverige nästa vecka.

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!