måndag 7 augusti 2017

och blomstren dö - Rebecka Edgren Aldén

"Allt kött är hö och blomstren dö
och tiden allt fördriver"

så lyder strofen ur psalmen En vänlig grönskas rika dräkt som gett namn åt Rebecka Edgren Aldéns alldeles nyutkomna spänningsroman Och blomstren dö.

Mitt i högsommartid kommer Gloria och Adam till den lilla skärgårdsön för att fira ett par veckors skön semester. De har nyligen blivit ett par och vistelsen skall bli Glorias första möte med sin kärestas familj. Hon bävar lite inför mötet eftersom hon och Adam har helt olika bakgrund. Adam har tillbringat alla sin somrar på det stiliga sommarstället och både hans bror med familj och hans mor väntar på att få möta Gloria. De känner till henne sedan gammalt, hon bodde nämligen på ön några somrar under sin tonårstid när hennes mor var del av ett feministiskt kvinnokollektiv som allmänt benämndes som hippies. Kommer Gloria att kunna passa in i Adams familj? När sedan en av tjejerna från förr, Johanna, hittas mördad bakom det före detta kollektivets hus så väcks minnen från förr. Vad hände egentligen då för snart 20 år sedan?

För mig är de flera spår som är spännande att reflektera över i den här romanen. Ett är förstås klassperspektivet och med vilka olika ingångsvärden vi tar oss an våra liv. För Gloria som är uppvuxen med en ensamstående mamma så är kvinnor kan, jämställdhet och oberoende självklarheter men i Adams familj är det mer traditionella värden som gäller. Materiell välfärd kanske inte gör människan lyckligare, bara mer misstänksam? För Gloria så är behovet av att försöka höra till så starkt, hon är uppvuxen utan syskon och vill ha en familj med man och barn men vad är hon villig att betala?

Sedan tänker jag på hur det skapar en särskild nerv i och med att handlingen utspelar sig på en ö. Det är ett slutet rum och oavsett vad människorna som lämnat ön upplevt så tar de snabbt tillbaka sina roller när de kommer tillbaka. De personer som inte lämnat ön och stannat kvar blir som symboler för något beständigt och när förändringar sker så rubbas liksom hela jämnvikten. Jag läste/lyssnade på den här boken i ett sjok bland andra deckare som var aktuella på Crimetime och jag förundrades över hur olika en spänningsroman kan se ut. Rebecka Edgren Aldén skriver i mitt tycke mycket bra samtida texter om relationer, det skulle vara spännande om nästa roman blev helt utan brott. Blir det månne en roman om Glorias fortsatta liv? Hoppas det!2 kommentarer:

  1. Tack för dina kloka reflektioner och tack för att du läste!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett nöje att läsa, tyvärr missade jag datum för recensionen eftersom jag läste på Storytel. Slarvade, sorry!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!