fredag 4 augusti 2017

vit syrén - ännu en deckardebut

Vit syrén av Cecilia Sahlström är första delen i en ny deckarserie där kommisarie Sara Vallén leder en grupp poliser i Lund. Det är skolavslutningstider och i stadsparken hittas en ung flicka brutalt skakad och stympad. I handen har hon en kvist av en ovanlig vit syrén och trots att hon lever när hon hittas av kompisen Johannes så kan hennes liv inte räddas. Eftersom Johannes är Saras son så plockas hon bort från utredningen men hon kan inte släppa fallet, hur kan man skada en ung flicka så. Vem gör något så grymt?

Deckare där barn och ungdomar far väldigt illa tycker jag personligen är svåra att läsa, man blir liksom bara så ledsen på vuxenvärlden som inte gör det den ska. Man ska kunna lita på vuxna och att de vill en väl, det är liksom grundöverenskommelsen. Såhär i första boken så kan jag tycka att karaktärerna blir väl grunda för mig, man får inte lära känna poliserna mer på djupet och för mig kan det verka lite osannolikt att en fullt handlingskraftig och kompetent poliskommissarie har så svårt att sätta gränser i sitt privatliv men vad vet jag?

Sedan måste jag säga att miljöerna i Lund gör sitt till för min upplevelse av den här boken. Någonstans blir kontrasterna mellan medelklassflickorna på Plommonvägen (där min dotter faktiskt bott så det blir personligen nära)  och de som inte har de lika tryggt och ordnat extra tydliga i en liten universitetsstad som Lund. Det här var en typisk lyssna och pyssla med annat samtidigt-bok för mig. Intrigen är spännande och engagerar men man måste inte koncentrera sig allt för hårt, perfekt sällskap för diskandet, strykhögen eller dammsugningen alltså!

7 kommentarer:

 1. Intressant! Den landade i min postlåda häromsistens men har inte läst den än...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Särskilt om man är hemma i Lund, eller som du arbetar med ungdomar så passar den mycket bra! Jag beställer nästan inga rec ex längre så det mesta som jag läser blir ljudbok eller e-bok från Storytel. Där finns den här :-)

   Radera
  2. Samma här jag beställer nästa heller inga längre. Men då och då dimper det ner något i postlådan från vissa förlag och ibland får jag frågan från någon författare.

   Radera
  3. Kul med överraskningar!

   Radera
 2. Jag gillade mycket att läsa den för lundamiljön. Passade på att ta med boken och läsa både i Botan och Stadsparken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I försommartid? Nästan läskigt! Det verkar som det kommer fler delar.

   Radera
  2. Satsade på "On location" (till sommarbingot) fullt ut ;)

   Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!