tisdag 19 februari 2013

#väljvarasnäll

I dessa tider av debatter om näthat och nätkärlek så lanserar Brombergs Förlag sin bok Undret med en uppmaning: välj vara snäll!

"När valet står emellan att ha rätt och vara snäll, välj att vara snäll!" kan jag läsa på FB-sidan där alla uppmanas att berätta om RAK ar de råkat ut för. Just den här veckan handlar uppdraget om levnadsregler. Har du någon som du vill dela med dig av?

Klicka dig dit och gilla sidan för vem vill inte bidra till en snällare värld? Passa sedan på att utföra en Random Act of Kindness redan i kväll!

Trailern för boken gör mig sugen på att läsa!

6 kommentarer:

  1. Jag hade gärna bidragit till en förnuftigare värld. Då skulle man få på köpet det med hänsynstagande & välvilja (ett bättre ord än "snäll" som betyder ... exakt vad?) Men det är ingen som uppmanar till förnuft. I stället flockas alla utan att tänka efter kring ännu ett jippo. Det är så ord och fraser devalverar. Sen vet vi inte längre vad de egentligen betyder men vi vet att det är något vi ska tycka/gilla och använda som kamouflage för konvenansens skull. Världen blir inte bättre så. Men så fördummas vi och drabbas av det som vi själva kokat ihop - falskhet. Av kommentarerna [där] att döma så verkar motsatsen till "snäll" vara "att såra"/"göra någon ledsen". Så går kritiskt tänkande i graven. Så hotas demokrati. Men visst, det finns ju också många som tror att motsatsen till kärlek är hat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så tråkigt att du uppfattar det hela som ett jippo som pöbeln oreflekterat köper. Jag är naiv att tro att många positiva ansatser och positiva exempel på omtänksamhet och vänlighet kan förbättra världen en smula.

      Radera
    2. PS. Kan man vara snäll utan att vara falsk. Är det möjligt?

      Radera
    3. Först skulle man behöva komma överens om vad "snäll" betyder. Det verkar som om ordet fylls med innebörd beroende av vem som använder det. Men om man däremot säger "hänsynstagande" och/eller "hyfs" då verkar de flesta mena samma sak. Ingen har myntat frasen "hyfsad/hänsynsfull är lika med att vara dum". Däremot så förekommer "snäll är lika med dum". Kan det bero just på att just ordet "snäll" tolkas lite olika? Det kan väl knappast undgå en att se att vissa tycker att man är snäll när man nickar och säger ja oavsett vad. Och vissa förknippar "snäll" med saker som har mer substans.

      Vi alla skulle gagnas mycket av att lära oss att kommunicera med varandra på lika villkor. Då skulle vi ha redskap att (sam)tala med varandra med allt vad det innebär. Och det innebär att man inte nödvändigtvis måste hålla med om allt. Men det innebär också att man kan förmedla det på ett respektfullt sätt. Där kommer vi in på det med förnuft, integritet, hyfs - m. a. o. något med substans. Det här med "snäll" har vi förbrukat, ordet har devalverat. Fråga 20 personer vad ordet "snäll" betyder för dem så ska du se. Fundera sen hur mycket substans finns i allt de räknat upp. Är "snäll" något man bara gör eller någon man känner (innerst inne)?

      Att "många positiva ansatser och positiva exempel på omtänksamhet och vänlighet kan förbättra världen en smula" - håller jag med om. Men den omtänksamheten som kan förbättra världen är inte en oreflekterad smajl som man tar på sig för att backa eller för att man är rädd att någon ska ta illa upp.

      Och visst är det ett jippo där. Det gäller att sälja en bok. Saken är glömd om ett tag. Varje kampanj har sin tid.

      Radera
    4. Alla böcker som görs marknadsförs på ett eller annat vis. Är det då så fel att försöka att marknadsföra med ett snällt, vänligt och positivt budskap?

      Radera
    5. Vänlighet och omtänksamhet föder vänlighet och omtänksamhet. Kan man sprida lite positiva vibbar så gör jag gärna det. Med eller utan medföljande bok.

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!