onsdag 12 januari 2011

bokgeografi - tyskland

Äntligen tar Enligt O med mig på ännu en resa i böckernas värld. Det passar bra att resa till Tyskland eftersom tyskspråkig litteratur är i centrum på årets bokmässa. Nu är mässan inte förrän i september men det börjar bli dags att värma upp så smått.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

I våras läste jag Kunzelmann & Kunzelmann av Karl-Johan Vallgren och jag blev mycket positivt överraskad. En härlig roman som utspelar sig både i Tyskland och Sverige. Riktigt härlig läsupplevelse som frågar läsaren vad som är äkta och vad som är falskt. Boken gjorde att jag äntligen tog mig för att starta en bokblogg - således är inlägget om den det allra första jag gjorde...

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har läst det mesta som Gitta Sereny har skrivit. Hon är österrikisk, föddes 1921 och flydde sitt hemland innan kriget. Hon är författare och historiker och har i flera böcker utforskat människors förmåga till grymma och omänskliga handlingar, allra mest känd är hon kanske för Albert Speer och sanningen och Tyskt Trauma som båda ger bilder av Nazityskland. Hemskt angelägen läsning!

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har sett en hel hög med böcker på Bokförlaget Thorén och Lindskog
som jag är sugen på - Cap Esterel t ex låter som en riktigt härlig roman skriven av Tanja Langer. Lyrans Noblesser gjorde med sin recension i höstas så att jag blev riktigt sugen! Hoppas att ett ex ska komma i min väg snart...

2 kommentarer:

  1. Gitta Sereny ska jag definitivt läsa något av. Det verkar som att jag har en själsfrände i dig. Både läsning och scrappande har vi gemensamt. KUL!

    SvaraRadera
  2. Kul att du scrappar också! Har du ngn hemsida eller blogg där du visar dina scrapalster?

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!