onsdag 26 januari 2011

bokgeografi - Kina

Dags att resa med Enligt O igen! Idag går turen till Kina - ett land som jag blev lite "nyintresserad" av under hösten som gick. Efter ett spännande besök på Östasiatiska museets utställning av delar av terrakottaarmen och en promenad genom de mer permanenta utställningarna gick tankarna igång kring Mittens Rike.
De böcker och författare som jag vill tipsa om är:
  • Vilda Svanar av Jung Chang, en bok som knappast behöver någon närmare presentation. Många, många läsare har hittat till den numer närmast klassiska romanen om tre generationer kvinnor och Kinas historia. Bra! Chang har också skrivit en spännande biografi om Mao tillsammans med sin make, tankar om den kan man läsa här.
  • Cecilia Lindqvist har skrivit en härlig bok som heter Tecknens Rike som har sin utgångspunkt i de kinesiska skrivtecknen och genom att presentera dem för oss läsare så får vi kännedom om landet, kulturen och naturen. En djupdykning i ett land via skrivtecken - verkligen något för en språkälskare.
  • Jag skulle gärna vilja läsa fler unga författare från Kina och när jag söker runt på tips så dyker namnet Wei Hui upp. Via macondo hittar jag till romanen Shanghai Baby. Den låter som en spännande utmaning för mig.

2 kommentarer:

  1. Jag är besegrad av Kina, kan inte komma mer än ett exempel så det var roligt att få ta del av dina.

    SvaraRadera
  2. Tack! Jag skulle gärna vilja läsa mer från Kina men hittills har det inte blivit, jag är insnöad på Afrika : )

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!