måndag 31 januari 2011

the russian dreambook of colour and flight

En bok med ett omslag som glittrar av silver mot en blå himmel och dessutom en underlig titel som innehåller 34 bokstäver. Kan ej motstås där den står i pockethyllan... The Russian Dreambook of Colour & Flight av Gina Ochsner är en spännande och smått absurd läsning. Vi får följa med till ett djupfryst Sibirien där människorna lever i ett vaccum efter Sovietunionens fall, vi besöker ett museum med bara replikor, läser översättningar av nyheter som förskönas för att inte skrämma läsarna och dessutom finns där ett lik att ta hand om. Plötsligt en dag ska det komma amerikaner på besök...
Gina Ochsners roman är en sanslös blandning av galghumor, samhällskritik och möten med ovanliga människor. För mig var läsningen spännande eftersom jag så sällan läser romaner som beskriver den asiatiska delen av Ryssland, maten och miljöerna var mycket främmande. The Russian Dreambook of Colour & Flight är författarens debutroman efter att tidigare ha gett ut en novellsamling och det kan märkas, alla berättelserna är fantastiska skrönor men de kunde varit delar i en novellsamling. Nu hålls de samman av att personerna bor i samma hus och den brokiga skaran kan tyckas osannolik. Jag möter i min läsning en samling människor som lever i ett kallt klimat där det enda sättet att värma sig är med berättelser och drömmen om att en dag komma därifrån är ständigt närvarande. Komiskt, satir och fantasterier, men mest av allt tragiskt.

Smygstartar härmed Lyrans jordenruntresa 3.0 som under februari har fokus på Östeuropa. Boken är inte på läslistan men passade liksom in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!