söndag 20 februari 2011

the Slap

Jag har sträckläst en riktigt bra bok och jag vet ännu inte riktigt vad det var som gjorde den bra. I romanen The Slap beskriver Christos Tsiolka en stad- Melbourne i ett land befolkat av immigranter från alla världens hörn, liberalismen härskar och allt är möjligt med hårt arbete och en smula självkontroll.

Berättelsen kretsar kring ett medelålders par med rötter i Grekland och Indien som bjuder in till barbercue. Vänner och släktingar möter upp och historien börjar med en fest som utartar, värdens kusin örfilar ett av barnen i uppfostringssyfte. Det leder till åtal för misshandel och i väntan på rättegång får vi läsare kika in i livet för några av festdeltagarna.

I varsitt kapitel får vi möta 4 män och 4 kvinnor i olika åldrar och bakgrund och de ger tillsammans en bild av ett Australien som samtidigt är liberalt och mycket konservativt, särskilt tänker jag då på hur några av männen behandlar kvinnorna. Liberal syn är det verkligen på användadet av droger och alla generationer verkar ganska vilsna. Mångkultur gör att de sociala mönstren måste förändras och byggas upp på nytt och generationerna har svårt att förstå varandras värderingar och handlingar. Vänskap och lojalitet inom äktenskapet, mellan släktingar, vänner och kollegor sätts alltmer på prov när rättegången närmar sig.

Jag har aldrig varit i Australien och det märks i min läsning, jag vet inte riktigt vad som är en rak beskrivning av verkligheten och vad som är ironi eller satir. Christos Tsiolka har skrivit en samtidsroman som har örfilen av ett barn som ramberättelse men det är nog mer en berättelse som utforskar ett utsnitt av människorna i det moderna Australien. Det verkar vara ett samhälle i behov av gemensamma referenspunkter, vänskap och lojalitet, men till vilket pris? Hur står det till med landet Down Under?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!