söndag 20 februari 2011

engelsk tweed och en och annan vacker klänning

Jag undrar om det är Kristian Luuks snygga kläder på fredagskvällarna som fått mig att längta efter välskräddad engelsk tweed, riktiga gentlemän och nedtonat skådespeleri? Hur som så kan jag få mitt lystmäte i både tweed och vackra klänningar i tv-serien Downtown Abbey. Första delen såg jag på SVTplay (så bra det är med TV när man har lust, som Bodil Malmsten säger: allt var inte bättre förr, det var bara förr) och efter ha sett två delar så gillar jag både miljöerna och kostymerna, även om huvudperonerna är tillspetsade så är det synnerligen sympatiskt med en godsherre som är mänsklig. Och klänningarna...

Mänskliga är också huvupersonerna i The King's speech - fimen som fullkomligt frossar i tisenliga miljöer, välskräddade kläder och brittisk kunglighet. Har man sedan inte fått nog av skrädderi och vackra klänningar efter att ha kikat på de här välgjorda kostymdramerna så kan man alltid bege sig till Röhsska. Där visar de gala och cocktailklänningar ur sina samlingar. Om Röhsska hade en gillaknapp så skulle jag klicka där direkt, byggnaden ser så traditionell ut och den tunga porten nästan avskräcker besökarna men innehållet upphör inte att överraska och inspirera!

När jag skriver detta far tankarna till en tv-serie för länge sedan som hette Huset Elliot. Där kan man snacka klänningar, undra om den finns på box?

4 kommentarer:

 1. Jajaja Huset Elliot finns på box :)
  Tack för påminnelse om Downtown Abbey, glömde bort den igår. Kostymdramer är allt bra trevliga och hade det inte varit så långt till Röhsska från där jag är hade jag nog varit där också...

  SvaraRadera
 2. Köpte Huset Elliot-boxen till mamma i julklapp, hon älskade den!

  SvaraRadera
 3. I samma andetag måste jag skriva om två andra TV-serier i samma genre. Upstairs Downstairs, eller Herrskap och Tjänstefolk som den hette på svenska. Downton Abbey är gjord i samma anda som denna fantastiska brittiska serie.
  Dessutom den oslagbara danska serien Matador.

  SvaraRadera
 4. Herrskap och Tjänstefolk kommer jag ihåg från min barn/ungdom, riktigt härlig serie. Svartvitt var det hemma hos oss och jag minns särskilt köket som var navet downstairs.

  Jag tror minsann att jag måste klicka hem en box med hela huset Elliot snarast. Det är något extra med kläderna från tidigt 1900-tal.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!