lördag 5 februari 2011

ingen vanlig simhall


En fantastisk jugendmiljö möter besökaren redan i porten och själva badinrättningen är en dröm i kakel som kröns med en äggformad bassäng. Lugn musik strömmar ur högtalare och runt Philipssons folkbad finns det härliga sittmöbler, levande ljus och glättade tidningar. Helt underbart för medelålders medelklass som söker avslappning och massage. Riktigt härlig lyx alltså men från början hade Renströmska badet huvudsakligen en annan funktion. I den trångbodda arbetarstadsdelen Haga behövdes en tvättinrättning dit arbetarna och skolbarnen kunde gå och sköta sin hygien. På Hagabadets hemsida kan jag läsa:
"För snyggheten, sundheten och hälsovården". Med de orden donerade Sven Renström 1869 pengar till Göteborgs stad för att bland annat användas till olika välgörenhetsinrättningar. En av dessa blev Renströmska bad- och tvättanstalten i arbetarstadsdelen Haga. Under badexpert Carl Curmans inflytande skapades en påkostad anläggning som invigdes 9 december 1876. Den innehöll både enklare karbad i andra klass och en elegant förstaklassdel.

När jag sitter i min vilstol finns historian nära - tankarna vindlar kring alla människor som passerat genom badinrättningen och jag känner mig tacksam över att byggnaden och badet finns bevarad så att jag kan resa i tiden...


Tack också till Kungälvs kommun som ger sina anställda så fina friskvårdskuponger : )

3 kommentarer:

  1. Åh vad härligt det låter, har bara varit där på möhippa för flera år sedan.

    SvaraRadera
  2. Riktigt härligt är det, fler möhippor väntar kanske? Du får hinta dina kompisar ;-)

    SvaraRadera
  3. Åh så mysigt! Vilken fin läsmiljö :) Och ja, den litterära blandningen ser fin ut!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!