tisdag 8 februari 2011

tematrio - Teman för bokmässan

Lyrans Noblesser undrar i sin Tematrio vilka teman som jag skulle vilja se på bokmässan framöver. Mitt absoluta önsketema var ju 2010 med Afrika i Fokus. Det tror jag inte att något kan toppa men om jag nu får önska så:
1. Litteratur/texter på minoritetsspråk och språk på väg att försvinna skulle jag tycka vara spännande. Det skulle kanske också påverka utgivning och översättning av texter på samma vis som jag upplever att litteratur från afrikanska kontinenten har fått ett uppsving i samband med mässan.
2. Litteratur från alla länder runt medelhavet - ett tema som antagligen skulle bli alltför politiskt att ens tänka på men det vore fantastiskt att se palestinsk, israelisk, algerisk, egyptisk, fransk, italiensk, turkisk osv som tema - finns där gemensamma nämnare i berättandet?
3. Indisk litteratur - fantastisk berättartradition och en kultur som är långt från vår egen. Klassklyftor med stor fattigdom samtidigt som en stor medelklass växer fram. Ett land med en närmare en miljard invånare och många spännande programpunkter skulle det säkert kunna bli.

5 kommentarer:

 1. Det var bra teman du kommit på. Jag passar den här veckan, känner att jag vet för lite om vad som varit teman tidigare år.

  SvaraRadera
 2. Jag har ingen aning om förgående teman - kanske har mina idéer redan geomförts? Måste kolla...

  SvaraRadera
 3. Ah, det var valdigt bra kategorier! Jag skulle uppskatta alla tre!

  SvaraRadera
 4. Allra mest skulle jag nog önska Medelhavet runt - det puttrar och jäser ju i många regioner just nu och det skulle säkert bli en spännande mässa!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!