söndag 27 februari 2011

inred och bo som i en bok?

Mattisborgen som Ronja, Katthult som Emil, Villa Villerkulla som Pippi eller på taket precis som Karlsson?

Söta Emma skriver så mysigt på sin blogg om hur svårt det kan vara att hitta sitt drömhem när förlagorna finns i böckernas värld. Jag själv associerar, av någon anledning, bara till hem i barnböcker när jag börjar att fundera över det litterära hemmet. Astrid Lindgrens miljöer har nog format en hel del av min syn på familjer och hem. Jag minns att jag tyckte att barnen i Bullerbyn verkade ha det så roligt i sina bondgårdar, stugan i Körsbärsdalen var så mysig och livet på en skärgårdsö var rent exotiskt. Allra mest drömde jag om Madickens hem. Ett vackert välordnat hus med vita fladdrande gardiner i en småstad bredvid en å med en snäll Alva, en lillasyster att leka med, en pappa som skrev i tidningen och en grannpojk som bakade kringlor och kunde spela munspel.

Nu bor jag vid en å, i en stadsdel som kunde vara en småstad, gillar att skriva. De vita gardinerna fladdrar i vinden, lillasyster blev den som bakar kringlor och dottern lekte Madicken hela sin uppväxt. Men grannen spelar faktiskt inte munspel. Tur det, annars hade det nästan varit spooky!

2 kommentarer:

  1. Ja, visst ar det underbart hur man fagras av vissa beskrivningar? Vad harligt att du har hittat ditt "Madicken-hus"!Underbart!

    Hoppas att jag ocksa hittar mitt "Mumin-hus"!

    SvaraRadera
  2. Vi bor nu i en modern lägenhet så riktigt Madicken är det ju inte men känslan finns där. Vårt första hem där dottern växte upp, i ett gammalt hus med spröjsade fönster och kullerstensbelagd gård, där var det verkligen Madicken!

    Lycka till med letandet efter ett blått, runt hus, finns det sådana i afrika?

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!