fredag 18 februari 2011

den förspillda vakan

Idag när jag körde till ICA för att köpa mitt kaffe lyssnade jag på en liten flicka som på radio berättade om hur det är att ha en pappa som arbetar i Afghanistan. Jag lyssnade uppmärksamt på hennes historia eftersom landet funnits påträngande nära mig de senaste dagarna. I Nadeem Aslams roman Den förspillda vakan får jag möta ett land där krig, våld, förtryck och angiveri är en naturlig del av människornas vardag och där kärlek och vänskap om och om igen förbyts mot avsked och sorg.

Mitt i berättelsen finns Marcus, en brittisk läkare som kommit till landet många år tidigare. Han kom för kärleken till sin hustru men också för kärleken till landet som han finner så vackert. Han bor mitt bland de blomstrande dalarna och är nu mycket ensam. hans hustru har stenats till döds av talibaner, dottern dödats av ryska soldater, barnbarnet försvunnit och till sällskap har han nu bara ett bibliotek uppspikat i taket och en halvt framgrävd Buddafigur i den nedlagda parfymfabriken.

Han får besök av en rysk kvinna som letar efter sin bror och dotterns fd pojkvän-en amerikansk ädelstenshandlare med förflutet i CIA och genom deras berättelser får läsaren lära känna landet Afghanistan, de berättar om ett land som varit i krig i många år. Kolonialism, kommunism, fanatism har lett till ett avtrubbat samhälle där förtryckarna har växlat men brutalitet och våldsamhet återkommer. Landets historia hjälper till att förklara hur de unga männen i landet förmås att försvara sin heder på det mest drastiska sätt. Självmordsbombare växer ur fanatism och hat och fienden heter just nu kapitalism personifierat av USA.

Jag har läst den välskrivna texten i små portioner och jag har fått en levande bild av dagens Afghanistan, Nadeem Aslam har skrivit en mycket läsvärd och samtidigt politisk roman, full av svingar mot omvärlden som han menar har övergivit landet. Jag själv återkommer i tanken till den lilla flickan och hennes pappa som "inte har ett så farligt jobb för han sitter mest på ett kontor". Jag vill veta mer om Sverigens närvaro i Afghanistan. Dags att googla lite!

Nadeem Aslams roman Den förspillda vakan finns inte med i Lyrans Jorden Runt-utmaning men det var utmaningen som gjorde att jag valde den när jag stod i pocketshop. Den får bli ett personligt tillägg till läslistan som i mars förflyttar sig till mellanöstern och främre asien.

6 kommentarer:

 1. Det har blivit en del Afghanistanböcker för mig de senaste åren. Jag får nog lägga denna på minnet.

  SvaraRadera
 2. Absolut läsvärd! vad har du läst? ngt som du rekommenderar?

  SvaraRadera
 3. Den låter väldigt intressant. Vi får så snabba bilder av andra länder och fastän Afganistan ofta är i nyhetsmedia så blir det bara små fragment som kommer fram till oss. En sådan här bok ger en bättre helhetsbild av människors levnadsvillkor. Tack för tipset!
  (kom hit till dig via mimmimarie)

  SvaraRadera
 4. Välkommen hit Monika! Tack för din kommentar. Ja det är en mycket bra bok som hjälper till att ge bilden bakom nyheterna. Författaren har ju valt personer som alla kommer från länder som varit inblandade med yrken som ger en extra dimension; en britt - läkare, en ryska - forskare i humaniora och en amerikan - fd spion och numer ädelstenshandlare vilket gör det extra mångstämmigt.

  SvaraRadera
 5. Oj, den later bade bra och valdigt jobbig. Olycklig. Men bra.

  SvaraRadera
 6. Den här boken låter inressant. Jag ska skriva ned den och läsa vid tillfälle.
  Tack för din fina beskrivning.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!