lördag 12 februari 2011

nawal el saadawi - en röst ur djupet

The voice of Firdaus, Firdaus röst tränger in i mitt medvetande när jag läser Woman at Point Zero av Nawal El Saadawi (Röst ur djupet är den svenska tilteln som kom 1977). I romanen som skrevs 1975 och publicerades i Beirut eftersom innehållet var så brännande, möter vi en kvinna som berättar sin historia dagen innan hon ska avrättas. Nawal el Saadawi mötte själv denna kvinna när hon arbetade som forskare och psykiater i egyptiska fängelser och hon är noga med att låta läsaren förstå att detta är Firdaus liv, Firdaus historia som Saadawi har förvaltat och gestaltat.

Hon återger ett kvinnoöde på ett rasande skickligt sätt där övergrepp, prostitution och vanmakt leder Firdaus till att döda en man och nu är hon redo att ta sitt straff. Hon har kommit till vägs ände, nollpunkten och hon är övertygad om att något bättre väntar henne. Det är ju enligt hennes sätt att se det endast män som kan vara kriminella... Jag antar att el Saadawi har valt hennes namn med omsorg då jag läser på Wikipedia att "Firdaus or فردوس (Arabic) In the Holy Quran it is written that Firdaus is the highest level and the most centered part of Jannah where prophets and the Muslims who followed God and his commandment as strictly as possible in their lives would go. Its said that their palaces and castles are made of diamond and gold. " Paradiset väntar.

Women at Point Zero är en skildring av en arabisk kvinnas liv, gripande, upprörande och berättad med slagfärdighet och patos, jag läser den och tänker på radiointervjun jag hörde med Nawal el Saadawi igår. Hon jublar, 80 år gammal, med sina medsystrar och dansar på gatorna för att fira Egyptens väg mot ett demokratiskt samhälle. Hon längtar, precis som Firdaus efter Frihet - jämlikhet - systerskap. Demokrati väntar?

För att se tidigare inlägg om Nawal el Saadawis noveller och romaner kan du klicka HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!