fredag 4 februari 2011

en munter begravning

Finns där något som ens skulle kunna var muntert på en begravning? Alik är den ryske immigranten som kommit till New York för att verka som konstnär och nu ligger han i sin ateljévåning och tynar sakta bort. På TV lyssnar han till hur Sovietunionen krampaktigt löses upp och omgiven av en alkoholiserad men vacker fru, före detta älskarinnor, ungdomskärleken och en brokig skara vänner förbereder han sig för döden på allehanda sätt. Väsentligheter som att dricka en god margerita, lyssna på den sydamerikanska orkestern som spelar nedanför fönstret, samtala med en präst och en rabbin och fundera över om värmeböljan i staden någonsin ska ta slut. Och naturligtvis planera för en munter begravning.

Ljudmila Ulitskaja har i sin roman En munter begravning skrivit en burlesk skröna om en ryskjudisk allkonstnär som vi får möta i små scener ur hans liv men de som verkligen tar plats i boken är alla kvinnor som omger honom. Vi får bland annat lära känna den ryska cirkusartisten som omskolat sig till jurist, den unga flickan som tappat tron på vuxenvärlden, den språkbegåvade medelålders kvinnan som kommit till USA genom ett skenäktenskap. Det är i kvinnoporträtten som det bränner till. Dem vill jag veta mer om. Alik själv är mest en bifigur, till och med när det gäller han egen död och begravning.

Boken ingår i utmaningen Jorden Runt 3 som man hittar hos Lyrans Noblesser.

4 kommentarer:

 1. Jag ska ta itu med den här boken i helgen. Formatet är behändigt och jag hoppas få ut mer av den är "Ingen konst" som jag fick lägga åt sidan.

  SvaraRadera
 2. Jag blev väldigt förtjust i En munter begravning, tyckte den påminde om I B Singer i stilen. Det är en bok jag kommer att läsa om vid tillfälle!

  SvaraRadera
 3. Tack för din kommentar, javisst var det så att hela känslan var Singer! Jag hade en Singerperiod i slutet av 80 talet då jag slukade allt, och älskade det. Nu var det länge sedan dock...

  SvaraRadera
 4. Jag gillade Alik bäst faktiskt, jag tror att det var hans liv som speglade sig i den öppenhet som verkade finnas.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!