söndag 13 februari 2011

efter attentatet

Yasmina Khadra http://www.yasmina-khadra.com/ är en pseudonym för Mohammed Moulessehoul, en författare och yrkesmilitär som växte upp i Algeriet. Även efter att han bosatt sig i exil i Frankrike har han fortsatt att publicera sina texter under namnet Yasmina Khadra men numer är han mycket öppen kring syftet med sina böcker. Han berättar att han vill försöka skapa broar mellan det muslimska och det västerländska samhället och sprida kunskap.

"Because fanaticism is a threat for all, I contribute to the understanding of its causes and backgrounds. Perhaps then it will be possible to find a way to bring it under control.”

Efter attenatet är en del i en triologi, Les hirondelles de Kaboul
och Sirenerna i Bagdad är de andra romanerna och de utspelar sig alla i delar av världen där konflikter i religionens namn leder till våld och fanatism. Efter attentatet handlar om den palestinske läkaren Amine som finner att hans hustru begått ett självmordsattentat som dödat oskyldiga civila varav många barn. Han blir förtvivlad och förvirrad över hennes handling och försöker ta reda på hennes drivkraft att utföra något sådant. På sin resa genom ett splittrat Israel och ett belägrat Palestina finner han några av svaren.

Just att tydligt visa att allt inte går att enkelt förklara är författarens styrka, han beskriver inte livet enkelt. Det är inte svart eller vitt, ont eller gott och huvudpersonen Amine är en man som man känner för och med. Fruktodlarens sonson som utbildat sig, hållit sig från politik och velat göra gott för alla oavsett ras eller religion befinner sig mitt i en situation han inte valt, eller har han det? Har han genom sin passiva hållning medverkat till polariseringen mellan israeler och palestinier? Efter attentatet var en överraskande bra bok och jag vill rekommendera den till alla.

I min bokhög ligger Vad dagen är natten skyldig som jag måste läsa snart!

2 kommentarer:

  1. Tack för att du påminde mig om bokpratet, jag kommer.
    Vi ses!

    SvaraRadera
  2. Kul att du kommer, ta nu med några pocketar så att vi kan byta grejer!

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!