söndag 27 februari 2011

lyrans afrikanska - igen

Jag försöker att hålla uppe tempot och fylla på med läsupplevelser från den afrikanska kontinenten. Till hjälp har jag snälla Lyrans Noblesser som har försett mig med en utmärkt läslista. Min senaste uppdatering av den kan man hitta HÄR! Dessutom fyndade jag en spännande bok på rean: Bakom maskerna - en introduktion till den moderna afrikansk litteraturen söder om Sahara. Den kommer att höra till min egna personliga lista, den är från 2002 och skriven av Karin Ruuth-Bäcker och verkar vara en gedigen genomgång av språkområden och motivkretsar, författare och verk. Är ju näppeligen någon litteraturvetare men det här ska bli spännande!

10 kommentarer:

 1. Antar att du har läst "Things fall apart" av Chinua Achebe?

  SvaraRadera
 2. Så många böcker, så lite tid...

  SvaraRadera
 3. Förresten, så finns det uppdrag åt dig på min blogg. Alldeles frivilligt, men lite lockande hoppas jag.

  SvaraRadera
 4. @ ofrivilliga bloggaren: Ja, visst har jag läst Things fall apart, flera gånger faktiskt och det är en riktig klassiker. Kanske dags att blogg om den en dag? Achebe (och Soyinka) är ju riktiga nestorer i den afrikanska litteraturen. Så bra!
  @ enligt o - ack ja. Fram för VAL = Vård Av Läslista
  @mimmimarie: tack för din utmaning, ska grunna lite och återkomma!

  SvaraRadera
 5. Den Afrikanska litteraturen faller lätt långt bakom den engelskspråkiga som dominerar vårt utbud totalt. Bra att du tar upp och berättar och tipsar om sådan böcker,

  SvaraRadera
 6. Jag hittade en gång i tiden till den afrikanska litteraturen via det engelska språket, läste commonwealth litterature på uni och då ingick bla Chinua Achebe och Nadine Gordimer. Sedan har det rullat på och jag försöker i det lilla att uppmärksamma afrikanska böcker. Där finns så många fantastiska författare, t ex Chimamanda Ngozi Adichie

  SvaraRadera
 7. Vet inte varför, men jag kom helt plötsligt att tänka på "Ankomstens gåta"...

  SvaraRadera
 8. Menar du Naipauls text om sitt författarskap? Den har jag inte läst, men väl läst om.

  SvaraRadera
 9. Ja just den, lågmäld, stillsam bok som ändå lyfter människans och samhällets förändringar, där mönster bryts och nya skapas.Om att finna sin plats och sina verktyg. Läsvärd, inte minst för de fantastiska miljösklidringarna.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!