onsdag 16 februari 2011

bokgeografi Sydafrika

Bokgeografin hos Enligt O handlar idag om Sydafrika och då blev det oemotståndligt för mig. Måste skriva några rader om böcker från på andra sidan jorden:

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Sydafrika eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det får bli samtidsromanen Skyline av Patricia Schonstein Pinnock som saluförs som en ungdomsroman. Jag tyckte den lilla tunna boken var lysande läsning om en ung flicka, som bor tillsammans med sin syster i ett höghus i Johannesburg. Läsning för alla inte enkom unga vuxna... Sydafrika just nu får man också möta i Deon Meyers hårdkokta deckarserie: Död i gryningen, Jägarens Hjärta och Devils Peak.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Sydafrika. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Nadime Gordimer, som funnits med mig sedan studierna i slutet av 80-talet, vore ett givet val om nu inte Linda på Enligt O redan berättat om henne. Jag väljer istället att skriva om André Brink som är en politiskt engagerad sydafrikan som skriver på afrikaans. Många av hans böcker som t ex En torr vit årstid och Kräftorna vänjer sig är starka inlägg i apartheidpolitiken, Sandslottet handlar om hur svårt och vilset det kan vara att skapa en framtid när raslagarna försvunnit. Det senaste som kommit på svenska är hans memoarbok Skiljevägar som jag ännu inte läst.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Sydafrika, som du inte läst, men är nyfiken på.

Zakes Mda har länge stått på min attläsalista. Valsångaren och Det rödas hjärta är titlarna som jag hoppa läsa under 2011. Har någon bloggläsare läst dem? Vad tyckte ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!