tisdag 22 oktober 2013

kyss mig först - en spänningsroman i tiden

Kyss mig först är en lättläst spänningsroman som fångar in och håller kvar läsaren till sista sidan. Jag tänkte, faktiskt i ärlighetens namn, inte en ge den en chans men så skrev Bokmoster  en hyllande text och jag behövde en pausbok. Det blev Lottie Moggachs debutbok som handlar om en ung tjej som är lite eljest. I skuggan av sin mammas sjukdom och död sitter hon nu utan utbildning i en sunkig lägenhet ovanpå en currysylta. Hon trivs inte särskilt i sociala sammanhang och lever det mesta av sitt liv på nätet. WoW är spelet och när hon en dag blir inbjuden till en community av en medspelare så hänger hon på. Väl där dras hon in i debatter och attraheras av den karismatiske ledaren, när han sedan  erbjuder henne ett uppdrag kan hon inte stå emot. 
Moggachs utforskar här identitetsbegreppet och leker med det faktum att vi alla på Internet kan välja vem vi vill vara. Internet erbjuder en anonymitet som kan få människor att våga sig ut ur sitt vanliga blyga eller hämmade jag och ingen kan någonsin vara riktigt säker på vem man talar med. Vem är DU? ljuder genom den här romanen som är en såpass ovanlig kombination som spänning och existentiella frågor med en ung sårbar kvinna i huvudrollen. Jag känner ett visst släktskap mellan henne och Patrick i Belinda Bauers senaste Betraktaren, de är båda udda existenser som är oerhört kompetenta på vissa sätt och mycket handikappade på andra. Sköra och starka, begåvade och utsatta. 

Tackar Bokmoster som puffade mig i riktning mot den här annorlunda boken! 

2 kommentarer:

  1. Kul att du läste! :) Jag är ju svag för "udda existenser", gillade dessutom vinkeln med libertarianism, tyckte det gav en extra intressant touch på storyn.

    Och apropå udda existenser, har du sett Geni och tonåring? Dokumentär på svtplay, 18 dagar kvar. Missa inte!

    http://www.svt.se/dokumentarfilm/geni-och-tonaring

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!