onsdag 16 oktober 2013

isländska noveller i min hylla

bland träden - frusna isländska ögonblick

Bland träden av Gyrdir Eliasson är en novellsamling som jag fastnar i. Han beskriver i små korta texter den isländska vardagen som den skulle kunna te sig just nu, så lägger han till en twist, han skruvar till och gör novellen allmängiltig i tid och rum. Många av novellerna cirkulerar som i en rondell kring tanken på döden, besök på kyrkogården, förberedelser, funderingar på det liv som gått och är kvar och ändå är det här ingen sorglig samling. När jag läser om den gamle mannen som plockar ur alla sina böcker ur bokhyllan, använder hyllplanen som lock och lägger i en sammetskudde så att han kan fara till den eviga vilan i stil så småler jag. I väntan på döden passar han på att läsa i en av böckerna - så skulle jag själv kunna ha det en gång.

Det här är en vacker novellsamling med frusna stillbillder av en fiktiv värld som liknar vår egen på många sätt, Eliasson använder naturen för att bygga upp stämningar och trots att det känns som en klyscha så känns det som att det karga isländska landskapet avspeglas i novellerna. Inte ett ord för mycket, inget krusidull, inget extra. Han vann nordiska rådets litteraturpris 2011 och han är ändå en doldis för mig. Kanske för fler? Så synd, jag tror att många skulle tycka mycket om att läsa hans koncentrerade, sparsmakade noveller.

- repris från oktober 2012 - 

- en novellvåg i bokbloggarhavet -

2 kommentarer:

  1. Jag läste hans novell "Det gula huset" utgiven på Novellix och kommer ihåg att jag tyckte väldigt mycket om den och skulle också bege mig till bokhandeln för att inhandla "Bland träden". Av någon outgrundlig anledning blev den aldrig köpt. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att du blev intresserad. Tyckte mycket om den!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!