måndag 13 juni 2011

girl in translation - en charmig roman

Nästan hemma heter Jean Kwoks roman i svensk översättning och det här är en charmig framgångssaga med flickan Kimberly som berättare. Romanen är ingen biografi men delvis baserad på Jeans egna historia. Jean Kwok kom som yngsta barnet i en kinesisk familj till USA när hon var 5. Hennes föräldrar jobbade svart i textilfabrik och själv var hon mycket diciplinerad och framgångsrik student med examen från Harvard.

Hennes historia liknar alltså Kimberlys och i Girl in Translation får vi möta ett USA där allt är möjligt, med intelligens och hårt arbete kan alla lyckas. Nyckel till framgång heter språkkunskaper och uthållighet. Flickan Kimberly förstår att det är på hennes axlar som moderns öde i det nya landet vilar och jag får följa hennes uppväxt från 10-årig flicka till vuxen kvinna. På vägen får jag lära mig mycket om den kinesiska kulturen och ett och annat kinesiskt visdomsord.  Charmigt - lättläst och gripande.

Jean Kwok vill säkerligen med sin roman också visa på hur utsatta de papperslösa immigranterna är och att det är svårt att komma in i det amerikanska samhället - det är en mängd saker som ställer till det i integrationen. Språket förstås, men också kulturella skillnader, lojalitet mot landsmän och rädslan att bli utvisade gör att modern har svårt att ta de chanser som ändå bjuds.  Nu slutar det lyckligt i den här sagan och jag har fått en stunds härlig läsning under tiden, något för tillrättalagd och söt för min smak, men helt klart värd att tillbringa en eftermiddag i sällskap med.
En annan författare som skrivit om skillnaden mellan Kina och USA är Amu Chua. Hennes omdebatterade bok Tigermammans stridsrop har blivit mycket diskuterad. Hårt arbete och diciplinerade barn menar hon ger lycka och framgång i livet. Inte alls långt från Jean Kwoks budskap men helt annorlunda paketerat...

2 kommentarer:

  1. Håller med, Girl in translation, klart läsvärd. Skrämmande under vilka förhållanden de levde.

    SvaraRadera
  2. Ja, de var verkligen utsatta och värnlösa. Från medelklassliv till misär och hårt arbete.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!