måndag 10 december 2012

vad är nu yuzu?

Nobelutdelningen är i full gång och jag får fira i det lilla med tända lyktor på den snöiga balkongen och en kopp glögg. Yuzu - ingefära är smaken på årets årgångsglögg från Blossa. Hittills har vi smakat den både kall och varm. Gästbloggar'n hävdar bestämt att den skall vara rumstempererad för att man ska känna smaken bäst och smaken, det är då yuzu. På flaskan står kart-koordinaterna angivna och jag förstår att det handlar om en produkt från Asien. Dags för wikipedia:

Yuzu är en frukt som hör till citrusfamiljen, den är gulgrön och mycket aromatisk. Oljan från skalen och juicen från frukten används i östaisiatisk matlagning som smaksättare. Smaken kan beskrivas som en blandning mellan grape och mandarin, jag själv tycker nog det är svårt att känna något annat än ingefära, citrussmak och sprit. För min del är starkvinsglögg mest stark. Jag föredrar absolut mindre styrka men, smaken den är god. Julig, söt och kryddig och just det; stark. Som i spritig.



2 kommentarer:

  1. Denna ska provas ikväll. Föräldrarna smakade och rynkade på näsan, får se om den passar mig bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillade smaken men inte spriten...

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!