fredag 6 februari 2015

blå gryning - kvartetten är all

Blue lightning heter Ann Cleeves avslutande del i shetlandskvartetten om kommissarie Jimmy Perez. På den lilla ön Fair Isle, belägen fär Nordsjön möter Atlanten, bor Jimmys föräldrar och där finns hans barndomshem. Han tar med sig sin fästmö Fran på besök till den lilla ön för att fira sin förlovning och låta Fran lära känna hans familj. Festen hålls på öns ornitologiska forskningsstation och när kvällen är slut hittas forskningsledaren, den unga vackra Angela, mördad.

Så kan kammarspelet starta. En förfärlig höststorm rasar och inge kan resa till eller från ön, Jimmy får börja nysta i mordet på egen hand. Gruppen av fågelintresserade människor på stationen är en brokig skara.

Blå gryning är i större utsträckning än de tidigare delarna i kvartetten en klassisk pusseldeckare. En avskild plats, en grupp människor och mord - och som med ljuset från en roterande fyrlykta sveper Ann Cleeves över de olika misstänkta, söker efter deras motiv och drivkrafter. Jag kan tycka att själva brottet i den här delen är något svagare konstruerat än i de tidigare delarna men miljön är superbt beskriven. De misstänkta blir emellanåt lite platta, det är faktiskt för att jag vill veta mer om hur det ska gå för Jimmy Perez som jag fortsätter läsa. Slutet kunde jag varit utan dock.

Härliga nyheter för alla oss som gillar den sympatiske Jimmy Perez är att del ett i ny serie kommer på svenska i vår: Dött vatten. Klart att jag kommer att läsa. Självklart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!