tisdag 28 februari 2012

Fem pärlor till jungfruns krona - Hustrun

Maria Gustavsdotters serie om Gertraud fortsätter i del två - Hustrun. Det är fortfarande Kalmar och 1500-tal och den unga borgarflickan har nu gift sig med sin Nils. De lever i ett kärleksfullt äktenskap men runt omkring dem förändras världen snabbt. Hansan får allt mindre inflytande och Kung Gösta skattar kyrkan, bönder och köpmän hårt. Missnöjet breder ut sig och i skogarna i Småland samlar Dacke en motståndshär och om den första delen i serien Dottern försökte sig på att noggrant beskriva hemmet och vardagslivet så tar Fem pärlor till jungfruns krona - Hustrun steget ut i samhället. Historiska romaner är ett spännande sätt att ta till sig människors levnadsöden och levandegör verkligen människornas utsatthet. Serien tar fasta på kvinnor och barns  levnadsvillkor och sjukdomar och barnafödande är bokstavligen på liv och död. Det märks att Maria Gustavsdotter gjort en grundlig research innan hon skrev sina böcker, det tackar jag för. Trevligare historielektion får man leta efter!   
Serien fortsätter med Änkan - den ligger i min hylla och bara väntar. Tack till min snälla kusin som lånat mig böckerna och påmint mig om hur mysigt det är att läsa historiska romaner.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte mycket om dessa böcker, det finns en varm ton i dem mitt i allt elände, man lär sig en del och vad är dagens "i-landsproblem" i jämförelse med deras.

    Den goda potatisgratängen jag köper på ICA ibland var slut idag....

    Glömde köpa maskindiskmedel...

    Jag är väldigt glad att jag lever på 2000-talet!

    kusinen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också mycket glad att jag lever i en tid när det finns sjukvård och jag som kvinna kan utbilda mig, tjäna pengar och köpa mig god potatisgratäng när jag har lust! Jag håller på med änkan och jag håller med dig om att de är varma böckerna. Jag är så glad att jag fick möjlighet att låna dem, jag hade inte hittat till de dem annars.

      Ps. Idag har jag putsat scannern, kanske det finns hopp!

      Radera

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!