tisdag 9 april 2019

tvillingarna Mia och Stella på tidsresor - lättläst för mellanåldern

Mia och Stella ska vara hos mormor på sommarlovet, deras föräldrar är i Japan på turné och bo hos mormor är alltid mysigt. Mormor har et timglas intatuerat i sin hand och när tvillingarna hittar en magisk kula under altanen så berättar hon att de kan resa i tiden om de tittar in i den. De har levt i många tider och kulan gör så att de kan besöka sig själva. Så börjar första boken om systrarna: Diamanttjuvar på Titanic. Som ni förstår så går första resan till början av 1900-talet och till fartyget Titanic. I bok nummer två Tempelprästens hemlighet reser de till 1500-talets Inkariket just när de första européerna stiger iland där.

Båda böckerna har ett starkt driv i berättandet, kapitlen är korta och det är händelserikt. Carolina Miilus-Larsen plockar in miljömarkörer som gör att den historiska kontexten tydligt framgår. Det är tidstypiska kläder, mat och maskiner. I boken som utspelar sig i Inka så bidrar dessutom både flora och fauna till historien. Både på Titanic och i Inkariket så upplever de båda flickorna utmaningar som de måste vara uppfinningsrika och modiga för att lösa. De har familjer på plats oavsett tid, och de hjälper dem genom äventyren. Att hålla ihop och hjälpas åt blir nödvändigt vilket, oavsett om de är flickor och hamnar i sammanhang där flickor förväntas uppföra sig på ett visst sätt så agerar tjejerna med mod och kraft.

Det här är böcker som jag ska tipsa om för de treor som jag har på skolan i år, det är alldeles lagom spännande och mängden text är perfekt för några av eleverna där. Steget till kapitelböcker helt utan bilder är inte alltid enkelt för de något mer läsovana och här kan den här serien bli bra. Lättläst men inte urvattnat språk och ganska stor text vilket gör att man får vända sida ofta. Passar just de här läkarna mycket bra! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en tanke om inlägget, det gör bloggen till en levande mötesplats!